Voorstanders van open Europese buitengrenzen houden maandag een manifestatie in Den Haag. Het accent van het protest zal komen te liggen op de schrijnende situatie waarin gestrande vluchtelingen in Libië zich bevinden.

Op maandag 18 december vindt vanaf 14 uur een manifestatie plaats bij het Huis van Europa in Den Haag waar de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland is gevestigd. Het protest richt zich tegen de Europese migratiesamenwerking met Libië die ‘verschrikkelijke gevolgen voor vluchtelingen en migranten heeft’, aldus ‘InEUmanity NL’, een nieuw initiatief dat zich richt tegen de Europese ‘oorlog tegen migratie’.

De schokkende, recent naar buiten gekomen beelden van vluchtelingen die in Libië als slaven verhandeld worden, drukt volgens de actiegroep Europa met de neus op de feiten. ‘Dit is de realiteit van het Europees beleid van externalisering en militarisering van grenzen’, stelt men. ‘Met name de situatie in detentiecentra is mensonterend. Vluchtelingen worden vastgehouden in overvolle gevangenissen, waar ze extreem mishandeld worden.’

Volgens InEUmanity NL is de huidige chaotische en gewelddadige situatie in Libië mede een gevolg van de militaire interventie van de NAVO in 2011. Daarnaast dwong de migratiedeal van de EU met Turkije en het grotendeels afsluiten van de zogenoemde West-Balkanroute veel vluchtelingen een andere nog gevaarlijker route richting Europa te zoeken, met name die van Libië naar Italië.

‘Grote winnaar van dit beleid is de Europese wapenindustrie’, aldus de actiegroep. ‘Het Italiaanse Leonardo (Finnmeccanica) pikte recent een eerder met Kadaffi afgesloten deal op om Libië te voorzien van een grensbewakingssysteem.’ InEUmanity NL vindt dat het Europese migratiebeleid dan ook volledig op de schop moet: ‘Geen grensbewaking, detentie en deportaties, maar veilige vluchtroutes, goede opvang en het werken aan het wegnemen van vluchtoorzaken.’

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties