De meeste Chinezen weten niet dat er eind dit jaar een verbod geldt op de handel in ivoor. Dat blijkt uit een onderzoek van Globescan in opdracht van Traffic en het Wereldnatuurfonds (WWF).

Het verbod op de handel in ivoor in China, dat een jaar geleden werd aangekondigd en door natuurorganisaties een historisch besluit wordt genoemd, is vanaf 1 januari van kracht. Uit de opiniepeiling blijkt echter dat 43 procent van de bevraagden van plan was om in de toekomst ivoor te kopen. Dat aantal daalde naar 18 procent toen ze vernamen dat de handel in ivoor verboden wordt.

Globescan deed onderzoek in vijftien Chinese steden die bekend staan om hun bloeiende ivoormarkt. Uit het onderzoek blijkt dat de verkoop van ivoor in de afgelopen drie jaar gedaald is in steden als Peking en Chengdu, waar de regels waarschijnlijk strenger worden gehanteerd en het bewustzijn over het aanstaande ivoorverbod groter is. De ivoorverkoop heeft zich echter verplaatst naar regionale steden in China.

Volgens Globescan zei 45 procent van de bevraagden ooit ivoor gekocht te hebben. Slechts 19 procent wist het aankomende verbod op ivoor spontaan te noemen, 46 procent zei het zich te herinneren toen ernaar gevraagd werd. Maar liefst 86 procent zei achter een verbod te staan, en meer dan de helft van de mensen die in het verleden ivoor gekocht had, zei dat nu niet meer te doen. China is wereldwijd de belangrijkste bestemming voor ivoor.

De douane op Schiphol heeft het afgelopen weekeinde vijf ivoren hoorns van neushoorns en vier andere objecten die waarschijnlijk van ivoor gemaakt zijn, onderschept. De bagage waarin het spul zat, was van een dertigjarige Chinese man die onderweg was van Zuid-Afrika naar Shanghai. De geschatte waarde van het ivoor bedraagt circa een half miljoen euro. Voor de handel in beschermde diersoorten bestaan strikte internationale regels.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties