Een gezin heeft een leegstaande boerderij van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in Middelstum gekraakt. Het pand moet vanwege aardbevingsschade tegen de vlakte.

Het komt niet vaak voor dat krakers zich met naam en toenaam bekend maken, maar Mariska de Lange en Marko Datema hebben er geen enkele moeite mee. Donderdagochtend namen zij hun intrek in de boerderij aan de Onderdendamsterweg 13 in het Groningse Middelstum. Met hun actie willen ze voorkomen dat de NAM het pand zal afbreken. Na de beving bij Huizinge in 2012, als gevolg van gasboringen door de NAM, bleek het gebouw forse schade te hebben opgelopen.

De boerderij met rietgedekte schuur werd in 1871 gebouwd. Na de aardbeving verkochten de voormalige bewoners de boerderij in 2016 aan de NAM. Sindsdien staat het pand leeg. De Lange en Datema onderhandelden naar eigen zeggen de afgelopen maanden met de NAM over een eventuele overname. „Wij hebben aangeboden het huis te kopen”, vertelt Datema aan het Dagblad v/h Noorden. „We willen de woning op onze eigen kosten laten verstevigen.”

Maar de NAM gaat niet akkoord en zegt te verwachten dat na een volgende aardbeving er wederom schade aan de woning zal ontstaan. Onzin, aldus Datema: „Wij hebben een constructieberekening laten maken door een erkend bureau. Daaruit blijkt dat sloop niet nodig is. De constructie kan via houtskeletbouw worden verstevigd.” Ten einde raad besloten ze de woning dan maar te kraken. De Vereniging Groninger Monumenten Eigenaren ondersteunt de actie.

De boerderij redden is geen optie, reageert de NAM: „We willen het pand verkopen onder de voorwaarde dat het wordt gesloopt. Wellicht dat er nog een gevel kan blijven staan, daar willen we wel naar kijken, maar opknappen is niet realistisch.” De gemeente Loppersum, waar Middelstum toebehoort, heeft het gebouw op de lijst met karakteristieke gebouwen geplaatst. De NAM eist nu van de krakers dat ze de boerderij binnen twee dagen verlaten.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties