Zaterdag komen Koerden in Amsterdam de straat op om te protesteren tegen de Turkse militaire invasie in het noorden van Syrië. Erdogan-aanhangers drongen bij de gemeente aan op een verbod.

Voor de Koerdische demonstratie, een initiatief van DemNed (Raad van Gemeenschappen uit Koerdistan), wordt morgen om 14 uur verzameld bij de ingang van het stadhuis aan de Amstel. Afgelopen zaterdag is dictator Erdogan van Turkije namelijk een militair offensief begonnen in Afrin, een Koerdische enclave in Syrië. In het district wonen een half miljoen mensen, van wie de helft vluchtelingen uit andere delen van Syrië.

Er zijn inmiddels zeker 340 strijders van de Koerdische militie YPG gedood, aldus het Turkse leger. Mensenrechtenorganisaties meldden vanmorgen minstens 20 burgerslachtoffers. Volgens DemNed echter is de noord-Syrische regio Rojava, waar de stad Afrin onderdeel van uitmaakt, sinds het begin van de Syrische burgeroorlog ‘een baken van hoop’ nadat ISIS er verslagen is door de zelfverdedigingseenheden van de Syrian Democratic Forces (SDF).

DemNed eist dat Erdogan onmiddellijk stopt met zijn aanvallen op Afrin en Rojava, dat de internationale gemeenschap per direct het luchtruim boven Afrin en Rojava verdedigt tegen verdere aanvallen en dat Nederland als lid van de NAVO en de VN Veiligheidsraad deze aanval publiekelijk verwerpt en druk uitoefent op Turkije. ‘Solidariteit is ons sterkste wapen! Een aanval op Rojava is een aanval op ons allen! #DefendAfrin’, zo eindigt de oproep.

De Erdogan-aanhangers houden zich echter niet stil. Ultra-nationalistische Turken drongen er deze week tevergeefs bij het Amsterdamse gemeentebestuur op aan de betoging te verbieden, zo meldt Het Parool vandaag. Volgens een medewerker van DemNed zou maar liefst 70 procent van de Turkse gemeenschap in ons land achter de militaire invasie in Rojava staan. Hij denkt dat de demonstrerende Koerden zaterdag rekening moeten houden met geweld van Erdogan-aanhangers.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties