Er volgt een rechtszaak tegen minister Ollongren van Binnenlandse Zaken vanwege de dubieuze manier waarop zij een referendum wil blokkeren over de afschaffing van de Wet raadgevend referendum.

Een groep voorvechters van het referendum, behorend tot het platform Meer Democratie, stapt komende donderdag naar de Raad van State. „Het referendum is een verworven democratisch recht van de bevolking. Echter, het kabinet wil er ervanaf. Minister Ollongren poogt nu een referendum over de afschaffing ervan te blokkeren met juridische trucs. Ook de minister moet zich aan de wet houden”, aldus Niesco Dubbelboer, woordvoerder van Meer Democratie.

In de intrekkingswet die minister Ollongren op 20 december 2017 bij de Tweede Kamer indiende, is opgenomen dat de Wet raadgevend referendum niet van toepassing is op de intrekkingswet. Dubbelboer: „Dat is juridisch niet effectief omdat een referendum over de intrekkingswet moet worden aangevraagd op het moment dat deze nog niet in werking is getreden. Dus is op dat moment ook de bepaling dat de Wet raadgevend referendum niet van toepassing is nog niet van kracht.”

Om dat laatste te ondervangen komt Ollongren volgens Dubbelboer met een tweede juridische truc. „Zij wil de intrekkingswet met terugwerkende kracht in werking laten treden. Op die manier probeert zij te ontkomen aan haar verplichting op grond van de Wet raadgevend referendum om nog voordat de intrekkingswet in werking treedt een besluit te nemen over de mogelijkheid over die wet een referendum te houden.”

Meer Democratie gaat volop de strijd aan om het referendum te redden. „We hebben een petitie gelanceerd die inmiddels door bijna 35.000 mensen is getekend. We lobbyen onder Tweede Kamerleden en senatoren om hen te laten inzien dat dit zo niet kan, alleen om rechtsstatelijke redenen al niet.” De rechtszaak dient aanstaande donderdag om 14.00 uur bij de Raad van State (Afdeling bestuursrechtspraak), Kneuterdijk 22, Den Haag. De zitting is openbaar.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties