De Raad van State (RvS) mag in dit stadium geen oordeel vellen over de vraag of er een referendum mag worden gehouden over de intrekkingswet die het raadgevend referendum afschaft.

Het wetsvoorstel is nu nog in behandeling bij de Tweede Kamer. Daarna zal het ook nog in de Eerste Kamer moeten worden behandeld en aangenomen voordat het een zogenoemde ‘formele wet’ wordt. De Afdeling bestuursrechtspraak heeft zich vrijdag in de uitspraak daarom onbevoegd moeten verklaren. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken kan nu haar wetsvoorstel doorzetten om een einde te maken aan volksreferenda.

De rechtszaak was aangespannen door de platform Meer Democratie, een initiatief van onder anderen oud-PvdA-Kamerlid Niesco Dubbelboer, een van de grondleggers van het raadgevend referendum. „Het is jammer dat de RvS zo heeft geoordeeld, al was het niet helemaal onverwachts voor ons. We moesten deze rechtszaak nu wel aanspannen, aangezien de bevoegdheid van de RvS onzeker was en deze zich nog niet eerder had uitgelaten over een dergelijke situatie”, zegt Dubbelboer.

Door de uitspraak van de RvS staat de weg naar de civiele rechter echter open. „Wij beraden ons op de vervolgstappen. De strijd is nog lang niet gestreden”, aldus Dubbelboer. Over twee weken wordt de wet voor het eerst door de Tweede Kamer besproken. Meer Democratie verwacht dat de coalitiepartijen zonder al te veel discussie het referendum zullen schrappen. „We weten nu al uit de tekst die de minister naar de Kamer heeft gestuurd dat zij geen mogelijkheid meer wil om daarna een referendum te houden.”

Minister Ollongren (D66) zei eind vorig jaar tijdens een debat in de Tweede Kamer dat de volksraadpleging „niet heeft gebracht wat werd verwacht.” De wet heeft sinds de introductie in 2015 slechts eenmaal geleid tot een raadgevend referendum dat in het teken stond van ondertekening van het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Een meerderheid van de kiezers stemde tegen. Er volgt nog een tweede referendum, namelijk over de Wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten (Wiv), beter bekend als de beruchte Sleepwet.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties