Aangifte wegens demonisering van Baudet

Uitsnede van een aankondigingsposter uit 2017 voor een debat van de Internationale Socialisten

De partijleider van FvD heeft vandaag aangifte gedaan van smaad en laster tegen minister Ollongren. Zij beticht Baudet ervan een racistische politieke koers te varen.

Vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Ollongren (D66) hield vrijdagavond de Burgemeester Dales-lezing in Nijmegen. Daarin viel zij, naast Fortuyn en Wilders, de nieuwbakken partijleider Baudet van FvD genadeloos hard aan. „Forum lijkt geobsedeerd te zijn door een van de weinige taboes waar ik als progressieve liberaal aan hecht: het praten over rassen in het politieke debat”, zei Ollongren.

Als voorbeeld noemde zij een uitspraak die Yernaz Ramautarsing, tweede op de kieslijst van FvD in Amsterdam, gedaan zou hebben. „Geconfronteerd met [diens] uitspraken dat Nederlanders met een donkere huidskleur minder intelligent zouden zijn dan andere rassen zei de voorman van Forum dat hij daar geen afstand van wilde nemen. […] Zo laat hij het dus onweersproken als zijn partijgenoten openlijk discrimineren op basis van ras.”

Baudet deed zaterdag aangifte wegens smaad en laster: „Een minister van Binnenlandse Zaken die lasterlijke uitspraken over mij doet en mij beschuldigt van het willen plegen van strafbare feiten overschrijdt naar onze mening een strafrechtelijke grens. Hier is sprake van demonisering van een volksvertegenwoordiger door een minister van Binnenlandse Zaken. Nota bene de persoon die verantwoordelijk is voor onze nationale veiligheid en openbare orde.”

Ollongren baseert haar aantijging op de weigering van Baudet in een debat met voormalig GL-leider Halsema in Amsterdam afstand te nemen van uitspraken van zijn partijgenoot en kandidaat-raadslid in Amsterdam Yernaz Ramautarsing. Halsema wierp de FvD-leider voor de voeten dat „Ramautarsing in 2016 in de media gezegd zou hebben dat zwarte mensen een lagere intelligentie hebben dan blanken en dat dit wetenschappelijk onomstotelijk is bewezen.” [1:33]

Het betreft hier een enigszins gekleurde samenvatting uit een online-interview van Brandpunt+ dat, zoals wel vaker in de media, een eigen leven is gaan leiden. Daarin zegt Ramautarsing onder meer dat er een verschil is in IQ tussen volkeren en dat dit wetenschappelijk is bewezen: „Je kunt iemand uit Syrië halen waar het gemiddelde IQ 84 is, en in Nederland plaatsen, waar het gemiddelde IQ 101 is. Die gaat dan inderdaad minder verdienen dan veel autochtonen. Maar is dat racisme? Nee, er is een verband tussen IQ en inkomen.”

Mogelijk baseert Ramautarsing zich op het boek van wetenschapsjournalist Nicholas Wade getiteld A troublesome inheritance: Genes, race and human history uit 2014. Het heeft in het hedendaagse politiek-correcte Amerika tot een storm van protest geleid. Deels ten onrechte, vindt hoogleraar Mark van Vugt: ‘In Amerika levende Aziaten scoren gemiddeld 105, Europeanen 100, en Afrikanen tussen de 85 en 90 op een genormeerde IQ test‘. Oorzaken als eeuwenlange ontwikkeling, onderwijs en economische omstandigheden liggen voor de hand.

Ondertussen grijpen de lokale partijen van D66, PvdA en GL in Amsterdam de kwestie gretig aan om de in de peilingen sterk groeiende PvD uit te sluiten van coalitiedeelname. D66-lijsttrekker Reinier van Dantzig noemt in een interview met Het Parool Baudet „een racistische wolf in schaapskleren.” Volgens PvdA-leider Marjolein Moorman is de kans dat haar partij en het FvD gaan samenwerken bijna nul procent: „Betekent dit dat we gaan samenwerken? Nee, maar ‘uitsluiten’ is niet mijn woord.”

Share Button

2 Reacties op Aangifte wegens demonisering van Baudet

  • Mare schrijft:

    Wat een verademing, dit nuchtere, weloverwogen artikel in dit over en weer geroeptoeter.

  • Riekje schrijft:

    Zelfde recept als bij Pim destijds.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Nieuwsbrief
Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief:
Rubrieken
Volg ons op twitter