Is acteur Stefan de Walle (stokoude man op paard) in Dokkum ontsnapt aan de dood?

De man die ervan wordt verdacht een oproep te hebben verspreid om Sinterklaas tijdens de intocht in Dokkum om te leggen, wil dat het OM hem nu eindelijk eens vervolgt.

Michael van Zeijl van actiegroep De Grauwe Eeuw wordt door het Openbaar Ministerie (OM) verdacht van opruiing, meldt De Telegraaf vandaag. Eind oktober plaatste hij op zijn Facebookpagina een doodsbedreiging aan het adres van Sinterklaas. ‘We moeten een prijs op het hoofd van Sinterklaas zetten. Dubbele prijs als het tijdens de nationale intocht is zodat alle kinderen getuigen ervan zijn, zelfs massaal onder zijn hersen en botsplinters bedenkt zitten.’ [sic]

Nog diezelfde dag werd de oproep door Facebook verwijderd. Op 27 oktober verspreidde hij dezelfde oproep via Twitter waar het nu nog steeds op staat. „Sinds ik als verdachte wordt aangemerkt heb ik er bij het OM op aangedrongen snel tot vervolging over te gaan en al mijn medewerking aan het onderzoek verleend. Nu blijkt dat het OM het belangrijker vindt om mij via de media veroordeeld te krijgen, dan om tot vervolging over te gaan”, stelt Van Zeijl in een persbericht.

Om problemen in Dokkum te voorkomen werd de actievoerder rond de intocht van 18 november vijf dagen lang preventief in hechtenis genomen, tot ergernis van Van Zeijl. Het feit dat het OM nog geen werk heeft gemaakt van de aanklacht, spreekt voor hem boekdelen. „Verder onderzoek is ook niet nodig want alle feiten zijn bekend. Het stempel ‘verdachte’ wordt zo lang mogelijk in stand gehouden om kritische burgers te criminaliseren. Het OM weet donders goed dat ze mijn veroordeling via de rechter nooit voor elkaar krijgen.”

Actiegroep De Grauwe Eeuw bestrijdt ‘racistische stereotyperingen’. Hieronder vallen volgens de club figuren als Sinterklaas, maar ook het kinderspel cowboy en indiaantje. Zo deed Van Zeijl aangifte tegen zaal TivoliVredenburg in Utrecht nadat de programmeur een feest had aangekondigd waarvoor kinderen werden opgeroepen als cowboy of indiaan te komen. ‘Zo’n cowboys- en indianenthema is het equivalent van een nazi- en jodenthema’, aldus de actiegroep.

Namens De Grauwe Eeuw nam Van Zeijl vorig jaar ook korte tijd deel aan de werkgroep Straatnamen van de gemeente Utrecht. Doel was om naamswijziging te bewerkstelligen van straten die vernoemd zijn naar voormalige koloniale heersers. Van Zeijl werd gedumpt uit het overleg nadat bekend werd dat de actiegroep directeur Blom van Rijkswaterstaat had bedreigd. ‘Indien de staat de naam van de Coentunnel niet aanpast, volgen er acties om wijziging af te dwingen, ook tegen u gericht’, aldus De Grauwe Eeuw.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sharka
6 jaren geleden

Volkertachtige. iets met spectrum en pilletjes nemen..

Barbapappa
6 jaren geleden
Antwoord aan  Sharka

Van Zeijl is een toonbeeld van hoe de marktwerking Nederland aan gort geholpen heeft.

Dagelijks door moderne media meer en meer gebombadeerd worden met extreme gebeurtenissen en excessieve meningen, en psychiatrische zorg dat tot het minimale kapot bezuinigt is.

Er zijn geen mensen meer die hem indiceren zonder dat hij met justitie in aanraking gekomen is: Er is nu niemand die hem de nodige pillen voorschrijft.

Raar man dat Politie steeds meer en meer te maken krijgen met ‘verwarde personen’.