De recherche van het politiekorps in Hoorn heeft het onderzoek naar de persoon die in 2016 het standbeeld van JP Coen van een slogan voorzag, beëindigd wegens gebrek aan bewijs.

Oktober 2016 werd op de sokkel onder het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen op het plein de Roode Steen in Hoorn met verf de slogan ‘genocide’ aangebracht. Van het VOC-teken werd van de letter ‘o’ een strop gemaakt. Op de stoep voor de ligplaats van het varende museum De Halve Maen, dat een tour langs voormalige VOC-steden maakte, werd eveneens ‘genocide’ geschreven. Ook de beeldengroep ‘De scheepsjongens van Bontekoe’ op een kademuur aan het Hoofd moest het ontgelden.

Na het bekladden van de herinneringen uit de tijd van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) eiste actiegroep De Grauwe Eeuw deze op. Men gaf te kennen verheerlijking van de Gouden Eeuw ongepast te vinden en hield een pleidooi voor het ‘echte verhaal’. In plaats van het romantiseren van massamoorden en het oppoetsen van het koloniale misdaden zouden land- en goederenroof en genocide centraal moeten staan in de geschiedschrijving.

De gemeente Hoorn deed aangifte van vernieling, maar ondanks de claim van De Grauwe Eeuw zegt de politie ruim twee jaar later (!) onvoldoende aanknopingspunten te hebben om tot vervolging over te kunnen gaan. Volgens een politiewoordvoerder zijn er weliswaar camerabeelden beschikbaar van de bekladdingen maar die zouden van dusdanig slechte kwaliteit zijn dat de identiteit van de daders niet kan worden achterhaald.

De aanwezigheid van JP Coen in het centrum van Hoorn is in het verleden meerdere malen het middelpunt geweest van protest. Nadat het standbeeld van de voormalige gouverneur-generaal van Nederlands-Indië in dienst van de VOC in augustus 2011 door een vrachtwagen van zijn sokkel werd gereden en beschadigd raakte, grepen inwoners van Hoorn het voorval aan om een burgerinitiatief te starten met als hoofddoel het monument niet in ere te herstellen door middel renovatie en herplaatsing.

Zover kwam het niet. Er moest een petitie aan te pas komen waarmee bewerkstelligd werd dat de gemeente een kritische noot in de tekst aan de zijkant van de sokkel toevoegde. Sinds maart 2012 wordt nu tevens vermeld dat Coen zijn successen als gouverneur-generaal op zeer gewelddadige wijze boekte. Verder wordt vermeld dat het standbeeld niet onomstreden is: ‘Volgens critici verdient Coens gewelddadige handelspolitiek in de Indische archipel geen eerbetoon.’

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
pol pot(loodventer)
6 jaren geleden
Pieter
6 jaren geleden