Het Britse olieconcern Hansa Hydrocarbons wil vanaf vrijdag bij Schiermonnikoog een tweede proefboring naar gas uitvoeren. Het stuit onder de eilandbewoners op weerstand.

Het College van B&W Schiermonnikoog werd vrijdag 9 februari eind van de middag gebeld door een vertegenwoordiger van Hansa Hydrocarbons met de mededeling dat het bedrijf ten noordoosten [locatie N7 op 16km] van Schiermonnikoog vanaf een mobiel platform een proefboring laat uitvoeren om vast te kunnen stellen of en hoeveel kubieke meter gas zich bevindt in het Waddengebied.

Vorig jaar zomer werd door Hansa op een andere locatie in het gebied ten noorden van het eiland een voorraad van vijf tot zes miljard kubieke meter gas gevonden. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat stemt in met de tweede proefboring en meldde vrijdagochtend dat de werkzaamheden rond de boring, uitgevoerd door Oranje-Nassau Energie, op 16 februari van start gaan en twee tot vier maanden zullen duren.

Lokale tegenstanders van de proefboring voelen zich overvallen. De Werkgroep Horizon Schiermonnikoog meldt dat men pas sinds afgelopen vrijdag op de hoogte is gesteld van de komst van het boorplatform, terwijl oktober vorig jaar de manager Nederland van Hansa in een gesprek toezegde de werkgroep tijdig op de hoogte te zullen houden van nieuwe ontwikkelingen. „Tijd om ertegen te protesteren is er nu niet”, aldus de werkgroep.

„Het lijkt dus op een goed gecoördineerde actie tussen het ministerie en Hansa”, zegt woordvoerder Verheul. De werkgroep is niet alleen tegen boringen omdat daarbij in het kwetsbare gebied chemische stoffen worden gebruikt. De groep vindt ook dat Nederland zich moet richten op een duurzame energievoorziening om klimaatverandering tegen te gaan. Schiermonnikoog is extra kwetsbaar door stijging van de zeespiegel.

Ook het college van B&W Schiermonnikoog is ontstemd over de gang van zaken. „Wij betreuren dit ten zeerste. Wederom wordt Schiermonnikoog voor een voldongen feit gesteld zonder vooroverleg.” Het college vindt dat het winnen van gas niet meer van deze tijd is en dat het de energietransitie frustreert en vertraagt. „Wij hopen dat uit de proefboring zal blijken dat er geen winbare hoeveelheid gas aanwezig is.”

Dat de overheid Hansa Hydrocarbons een nieuwe vergunning heeft verleend voor de proefboring, in een tijd dat Groningers in het noorden van hun provincie letterlijk bevend door het leven gaan, is hoogst opmerkelijk te noemen. Schiermonnikoog ligt in het zicht van het bevingsgebied. Begin vorig jaar zag de Franse multinational Engie nog af van een proefboring vanwege de tegenstand die het ondervond en de hoge kosten die het met zich meebracht.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jan Otte
6 jaren geleden

Vanaf 13 febr. Zware ondergrondse dreunen ( ramen en deuren rammelen) , toenemend op 14 februari, locatie Vuurtorenpad Schiermonnikoog

Stef Waardenburg
6 jaren geleden

Het moet totaal verboden zijn om zo dicht in de buurt van zo’n prachtig kwetsbaar stuk natuur proefboringen te doen na de toch overduidelijke gevolgen en nare ervaringen in Groningen.