Stichting Privacy First roept de leden van de Eerste Kamer op tegen het voorstel van de Donorwet te stemmen die flagrant in strijd zou zijn met het recht op privacy en lichamelijke integriteit.

Vandaag moet duidelijk worden of er een nieuw systeem komt voor de registratie van orgaandonoren. De Eerste Kamer debatteert en stemt over de initiatiefwet van D66 voor een geen-bezwaar systeem. In het voorstel worden alle Nederlanders geregistreerd als orgaandonor, tenzij ze bezwaar hebben gemaakt. Stichting Privacy First roept in een brief de senatoren „met klem op tegen te stemmen”, mocht het vanmiddag zover komen.

„Het recht op lichamelijke integriteit is onderdeel van het recht op privacy en als zodanig beschermd onder art. 8 EVRM. In tegenstelling tot sommige andere privacyrechten heeft het recht op lichamelijke integriteit en fysieke zelfbeschikking een relatief absoluut karakter”, aldus directeur Vincent Böhre van Privacy First.

„In beginsel heeft iedereen te allen tijde voorafgaande expliciete zeggenschap over zijn/haar eigen lichaam en organen. Slechts met expliciete en specifieke (per orgaan gedifferentieerde) individuele toestemming vooraf kan iemand als orgaandonor geregistreerd worden.” Nederland is internationaal verplicht om dit recht te respecteren, te beschermen, te bevorderen en zelfs te promoten.

Böhre: „Een donor-systeem waarbij iedereen bij voorbaat door de overheid tot donor wordt verklaard is hiermee per definitie in strijd en acht Privacy First tevens moreel verwerpelijk, alle goede bedoelingen achter een dergelijk systeem ten spijt. Privacy First roept hierbij dan ook op om de Donorwet te verwerpen wegens fundamentele onverenigbaarheid met ieders recht op privacy en lichamelijke integriteit.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jan de W.
6 jaren geleden

Ik heb met verdriet mijn donorregistratie opgeheven. Het is een soort van omgekeerde bewijslast.
Ik vind niet dat je op deze manier over het lichaam van iemand anders mag beslissen. Stel je voor dat je voor alles waar je niet aan wil deelnemen jezelf moet melden. Wil je niet dat iemand anders iets met jouw lichaam doet (hier kun je helaas heel veel vervelende voorbeelden bij bedenken) dan moet je dat melden. Ik vind dit systeem ontoelaatbaar, daarom mijn ‘donorregistratie’ die al vele jaren er was “ingetrokken”. Jammer, zo werkt dit nieuwe systeem ook averechts.

Greet
6 jaren geleden
Antwoord aan  Jan de W.

U bent een man naar mijn hart! De staat leegt steeds vaker beslag op ons leven en lichaam.

Monique
6 jaren geleden

Wat veel mensen ook niet weten, is dat geen enkele donor dood is. Dode lichamen zijn niet bruikbaar. Dat is de reden dat de term ‘hersendood’ is ingevoerd. Er zijn sterke aanwijzingen dat het lichaam waarin wordt gesneden pijn ervaart. En dat het bewustzijn niet alleen aan de hersenen gekoppeld is, maar aan elke lichaamscel, zelfs wanneer deze zich buiten het lichaam bevinden.

http://brekendnieuws.nl/03-10-15-de-schaduwkant-van-orgaandonatie.html
http://orgaandonorjaofnee.nl/
http://orgaandonatiealert.nl/
https://www.youtube.com/watch?v=_REJIxi1txg