Omwonenden van Maastricht Aachen Airport willen een einde aan de explosieve groei van vrachtvliegtuigen waarmee ze sinds eind 2017 opgescheept zitten. Ze sleepten de Staat vandaag voor de rechter.

Woensdagochtend diende in Den Haag het kort geding tegen de Nederlandse Staat vanwege het gebruik van de volledige start- en landingsbaan door vrachtvliegtuigen op Maastricht Aachen Airport in de gemeente Beek. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) liet de Tweede Kamer begin december weten dat over de maatregel onder meer intensief overleg is gevoerd met aandeelhouder de provincie Limburg en Maastricht Aachen Airport.

Volgens de bewindsvrouw blijkt uit berekeningen dat de geluidsoverlast binnen de gestelde marges blijft als vrachtvliegtuigen meer ruimte krijgen om te landen en/of te vertrekken. Het besluit biedt vrachtvliegtuigen de mogelijkheid uit te wijken van Schiphol, dat kampt met ruimtegebrek, naar Limburg. Volgens stichting Geen Uitbreiding Vliegveld Beek had de minister niet de bevoegdheid om het besluit te nemen.

Daarop spande de stichting een kort geding aan met als belangrijkste argument dat het vliegveld nu in een gedoogsituatie verkeerd. De stichting stelt dat de vaste procedure doorlopen moet worden, compleet met een milieueffectrapportage (MER), een besluit en een bezwaarprocedure. Ze vindt dat de minister de bezorgde inwoners van Zuid-Limburg minacht en zaken als veiligheidsrisico’s, gezondheid en schades naar de prullenmand verwijst.

Wim Derks, woordvoerder namens de Alliantie, een platform van actiegroepen tegen uitbreiding van vliegveld Beek, is er helemaal klaar mee: „Na alle schandalen rondom Lelystad Airport, Schiphol en niet te vergeten Groningen, zijn ook wij nu tot de tanden gewapend om op te komen voor ons ‘bronsgroen eikenhout’. We zullen alles aangrijpen om in ons mooie Zuid-Limburg op een prettige, veilige én gezonde manier te kunnen blijven wonen en werken.”

De Nederlandse Staat heeft vandaag bij de rechter aangegeven dat stichting Geen Uitbreiding Vliegveld Beek een verkeerde gerechtelijke procedure heeft opgestart. De zaak ligt nu bij de civiele rechter, maar dient mogelijk te worden doorgegeven aan de bestuursrechter. De rechter buigt zich over de zaak en doet uitspraak op 23 februari.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties