Actievoerders hebben zich rond vijf uur in de middag aan een poot van een boorplatform nabij Schiermonnikoog geposteerd. Greenpeace roept op om geen proefboringen naar gas te verrichten.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft aan het Britse bedrijf Hansa Hydrocarbons een vergunning verleend voor proefboringen naar gas ten noordoosten van het eiland Schiermonnikoog. Lokale tegenstanders van de proefboringen voelen zich overvallen. Werkgroep Horizon Schiermonnikoog meldde eerder deze week dat men pas vorige week vrijdag op de hoogte is gesteld van de komst van het boorplatform.

Enkele actievoerders van Greenpeace hebben zich aan een poot van het mobiele boorplatform omhoog gehesen met de intentie de boringen tegen te houden. Zij hebben een groot spandoek bij zich met de tekst ‘Schier je weg! #vangaslos’. De actievoerders werden bij het platform van het bedrijf Oranje-Nassau Energie opgewacht door drie schepen en een vliegtuig van de kustwacht. Die konden de beklimming van het platform niet verhinderen.

Greenpeace wil hiermee duidelijk maken dat Nederland zo snel mogelijk van zijn ‘gasverslaving’ af moet en dient te investeren in duurzame energie. ‘Op deze gasboringen zitten de bewoners en het klimaat niet te wachten. Het Britse bedrijf heeft halsoverkop een boorplatform voor de kust van Schiermonnikoog geplaatst en de bewoners verrast met deze proefboring’, meldt de milieuorganisatie vanavond.

Ook het gemeentebestuur van het eiland en de Werkgroep Horizon Schiermonnikoog zijn tegen de boringen omdat in het kwetsbare gebied chemische stoffen worden gebruikt. Een woordvoerder van de politie zegt dat de actievoerders in overtreding zijn omdat het verboden is om je binnen 500 meter van een boorplatform te begeven. De actievoerders worden komende nacht nog niet verwijderd.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
ali jansen
6 jaren geleden

moedige aktie! Zal wel koud zijn gewees op zo’n boorplatform.