Een staatsrechtbank van de Turkse dictator Erdogan heeft zes journalisten tot levenslange celstraf veroordeeld wegens steun aan de vermeende staatsgreep in 2016.

De zes zijn door een rechtbank in Istanbul veroordeeld voor pogingen tot het omverwerpen van de regering en deelname aan een terroristische organisatie. Volgens de staatsrechtbank (rechters die kritiek hebben op het zuiveringsbeleid van Erdogan zitten gevangen) hebben de journalisten banden met de beweging van de geestelijke Fethullah Gülen, die volgens dictator Erdogan het brein is achter de couppoging.

Onder de veroordeelden zijn Sahin Alpay en Mehmet Altan, over wie het Turkse hooggerechtshof vorige maand nog oordeelde dat ze op vrije voeten gesteld moesten worden. De journalisten zaten toen al ruim een jaar in voorarrest en volgens het hof werden hun ‘fundamentele rechten’ geschonden. Ook Mehmets broer Ahmet Altan, hoofdredacteur van de opgeheven krant Taraf, kreeg levenslang.

Het negeren van de uitspraak van het hof door de rechtbank in Istanbul maakte veel los. Het hof is de hoogste rechtbank van het land en wat dat hof beslist, is volgens de Turkse grondwet voor iedereen bindend. Het was voor het eerst in de geschiedenis van Turkije dat een uitspraak van het Constitutionele Hof werd genegeerd.

De internationale journalistenorganisatie Reporters Without Borders noemt het een ‘zwarte dag voor de persvrijheid in Turkije’ en het ‘ergst mogelijke precedent’. Naar aanleiding van de vermeende staatsgreep op 15 juli 2016 startte de Turkse overheid een Gülenjacht waarop ruim honderdduizend mensen op verdenking van banden met de Gülenbeweging in de cel belandden of uit hun functie ontheven werden.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hendrik de observator
6 jaren geleden

Dat erdogan de samenstellingsherkomst van Turkye niet kent is te begrijpen want zijn kennis strekt niet verder dan die periode van Nazi Duitsland onder leiding van erdogan zijn grote inspirator.Adolf Hitler. Hij heeft zelf in een interview gezegd dat hij de regeringsstijl van Adolf Hitler bewonderde
Dat blijkt wel uit het feit dat hij de zelfde truc gebruikte bij de vermeende “coup” om zijn absolute dictatoriale macht te vergroten als de truc die Hitler hanteerde als excuus om Polen binnen te vallen.
erdogan zijn (oden)haat zijn de koerden wiens land hij als “turks”eigendom toe-eigent..