De politie moet onmiddellijk stoppen met het experiment met een stroomstootwapen, ook bekend als taser. Het brengt onaanvaardbare gezondheidsrisico’s met zich mee, meldt Amnesty.

De politie heeft het afgelopen jaar ruim 300 keer een stroomstootwapen ingezet. In de meeste gevallen bleef het bij dreigen met de taser, blijkt uit cijfers van de politie. Er is nu een jaar mee geëxperimenteerd, met name in Rotterdam, Zwolle en Amersfoort. Met het wapen worden pijltjes geschoten, waarna een elektrische schok volgt en iemand tijdelijk verlamd raakt.

Gedurende de proefperiode hebben agenten 65 keer iemand daadwerkelijk getaserd. In nog eens 54 gevallen deelde de politie een schok uit door de taser tegen iemands lichaam te drukken. De verdachte raakt dan niet verlamd, maar krijgt alleen een pijnlijke stroomstoot. „We hebben het wapen aangeschaft om het te kunnen afvuren, maar we zien dat het ook op deze manier wordt gebruikt”, meldt een woordvoerder van de KLPD.

Amnesty International vindt dat de politie direct moet stoppen met het experiment. De manier waarop de politie het wapen gebruikt, brengt onaanvaardbare gezondheidsrisico’s met zich mee, schrijft de mensenrechtenorganisatie in een rapport. Het stroomstootwapen wordt ook vaak gebruikt in situaties die dat niet rechtvaardigen.

Zo blijken agenten mensen te taseren die geen bedreiging vormen, zoals personen die ongewapend of geboeid zijn of zich in een politiecel of separeerruimte van een ggz-instelling bevinden. Ook worden veelvuldig stroomstoten direct op het lichaam uitgedeeld, terwijl de fabrikant waarschuwt voor de ernstige risico’s daarvan, zoals een verhoogde kans op overlijden bij verwarde personen en mensen met astma of hartklachten.

De taser is bedoeld om een gevaarlijk persoon op afstand tijdelijk uit te schakelen. „In de praktijk blijkt het wapen in 44 procent van de gevallen echter direct op het lichaam te worden gebruikt, in drive-stun mode. Dan wordt de taser gebruikt met als enig doel om iemand pijn te doen en zo medewerking af te dwingen. Taseren direct op het lichaam lijdt niet tot tijdelijke spierverlamming”, aldus Amnesty.

De politie zegt de kritiek van Amnesty serieus te nemen, maar geeft aan dat de proef nog niet voorbij is en dat diverse kritiekpunten al zijn verwerkt in de training. De taser kan mogelijk het ‘gat’ opvullen dat agenten voelen tussen wapenstok en pepperspray enerzijds en vuurwapen en politiehond anderzijds, maar „de mond is en blijft het belangrijkste wapen van de politie”, aldus de KLPD.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hendrik de Observator
6 jaren geleden

Helemaal mee eens, humaner is om uitsluitend het pistool te gebruiken, dan wordt er niet geleden door het “slachtoffer”.
Wat ook heel humaan is dat er een wet komt die slachtoffers van daders verbied, dan zijn alle problemen opgelost en kan het Nederlandse extreem gewelddadige politiekorps zo goed als afgeschaft worden.
Nog beter, naar Iraans of Saoudie Arabisch voorbeeld het Nederlandse politie korps opleiden.