De gemeenteraad van Urk benoemt de straten van de te bouwen wijk Schokkerhoek naar de zeehelden van weleer, zoals Michiel de Ruyter, Johan Maurits en Jan Pieterszoon Coen.

De straten in de toekomstige wijk Schokkerhoek in Urk worden vernoemd naar ‘helden van weleer’, zoals Michiel de Ruyter en Jan Pieterszoon Coen. De gemeenteraad van Urk steunde maandag een motie van de lokale partij Hart voor Urk om Nederlanders die een belangrijke rol in het koloniale verleden hebben gespeeld te eren door straatnamen naar hen te vernoemen.

„Wij vinden het belangrijk om de zeehelden te blijven eren”, zegt wethouder Gerrit Post van Hart voor Urk. Met de motie wil de lokale partij een signaal afgeven in de discussie over het slavernijverleden van Nederland en de rol daarin van mannen als De Ruyter en Coen. „Een klein deel van Nederland wil van de helden van weleer de boeven van vandaag maken. Wij gaan niet mee met die linkse koers”, zegt Post.

De wijk Schokkerhoek moet ongeveer 1500 woningen krijgen. De bouw begint op zijn vroegst in 2020. Volgens Jan Koffeman van Hart voor Urk wordt het gedrag van helden uit de geschiedenis in twijfel getrokken door een „linkse minderheid die over ons land wil beslissen.” Officieel beslist de straatnamencommissie over nieuwe namen, maar Gerrit Post, enig lid van die commissie én wethouder, laat weten dat hij zich goed in de motie kan vinden.

Actiegroep De Grauwe Eeuw is beduidend minder enthousiast: „Urk (where else?) toont de ware racistische aard van Nederland. Waar de hele wereld zich langzaamaan beschaaft en ontdoet van koloniale verheerlijking blijft Urk liever in het verleden leven. Nou willen wij nog niet dood gevonden worden in Urk maar het is en blijft schandalig aangezien de meeste koloniale verheerlijking in het verleden geplaatst is (rond de eeuwwisseling 19e/20e eeuw). Het extremistische nationalisme floreert in Urk.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Puck
6 jaren geleden

Ik wil hierbij een oproep aan de gemeente Noordoostpolder doen om alle wegen naar Urk te vernoemen naar mensen als Cornelis Lely, Jan-Anne Beijerinck, Thomas Joannes Stieltjes en andere belangrijke mensen die ervoor gezorgd hebben dat Urk geen eiland meer is.

zosi
6 jaren geleden

dank u wel voor het medeleven

Pieter
6 jaren geleden

Urker zamelt geld in voor standbeeld van omstreden zeeheld
Als het aan Klaas Johannes Wakker ligt, eert Urk de zeehelden van weleer niet alleen met een straatnaam in de nieuwbouwwijk Schokkerhoek, maar komt er ook een standbeeld te staan.
https://www.destentor.nl/urk/urker-zamelt-geld-in-voor-standbeeld-van-omstreden-zeeheld~a7d52dda/

Hans De Vries
4 jaren geleden

Geweldig. Nederlanders trots op de geschiedenis met een rijk historisch verleden. Trots op de bevolking waar de werkloosheid onder de 1 % is. Waar vele kinderen van ontspoorde ouders uit den lande worden opgevangen en groot gebracht in warme Godvrezende families . Waar men klaarstaat om minderbedeelden op aarde te helpen en te ondersteunen. Waar properheid hoog in het vaandel staat net als het uitvoeren ervan. Niet oordelende over de rotzooi in den lande. Vuilspugende socialistische atheïsten wat moet ik ermee.