In het kader van Internationale Vrouwendag heeft debatcentrum De Balie vanavond de spraakmakende radicale feministe Zineb el Rhazoui te gast. Ze hekelt met name de rol van (radicaal-)links dat het islamisme omarmt.

Op 7 januari 2015 pleegden twee islamitische terroristen een aanslag op de burelen van het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs. Twaalf personen kwamen hierbij om het leven. De Franse journaliste en feministe Zineb el Rhazoui, een van de redacteuren, verbleef op dat moment in haar geboorteland Marokko. Sindsdien ontving zij talloze doodsbedreigingen. Afgelopen jaar publiceerde ze haar nieuwe boek Détruire le Fascisme Islamique, waarvan deze week de Nederlandse versie verscheen.

‘Radicaal-links’, schrijft ze, ‘heeft zijn politieke jargon aan de islamisten geleend, waardoor de hoofddoek kon worden omgetoverd tot symbool van vrijheid, het illegale gebedshuis tot plaats van verzet tegen de onderdrukking, en het terrorisme tot wanhoopsdaad tegen de kapitalistische vergrijpen van het Westen.’ Het resultaat is dat extreem-rechts er met de buit vandoor gaat.

„Extreem-rechts claimt opeens feministisch te zijn, omdat ze zich wél durft uit te spreken over de situatie van moslimvrouwen”, zegt ze vandaag in een vraaggesprek met Het Parool. „Zo maken ze misbruik van een beweging waar ze nooit iets aan hebben bijgedragen, want denk niet dat extreem-rechts feministisch is als het gaat om abortus, geboorteregulering of echte gelijkheid tussen mannen en vrouwen.”

El Rhazoui, die zwaar beveiligd door het leven gaat, voelt zich dan ook ernstig in de steek gelaten door een groot deel van de westerse intellectuelen en progressieve politieke elite. Volgens haar zijn ze massaal in de val getrapt die de islamisten, aanhangers van de politieke islam, voor hen hebben opgezet: in hun angst voor racist te worden versleten, zijn ze gaan geloven in het verhaal dat kritiek op de islam gelijkstaat aan islamofobie. Om er vervolgens het zwijgen toe te doen, of erger: misstanden te vergoelijken.

„Het islamisme”, zegt El Rhazoui, „is een fascistische ideologie die binnen de islam steeds groter wordt. Zolang we dat niet bij zijn naam noemen, zolang we het niet definiëren als fascisme, komen we er niet vanaf. Een van de allerbelangrijkste dingen die we moeten doen is moslims als individuen te beschouwen, niet als een monolitische gemeenschap. Laat dat maar aan extreem-rechts over.”

El Rhazoui: „Islamitisch feminisme is bedrog. Dat staat gelijk aan moslima’s het recht op arbeid geven, maar dat beperkt zich tot banen die zich verenigen met kuisheid en de zorg voor hun mannen. In het Westen vinden sommige vrouwen die voor zichzelf de totale vrijheid en gelijkheid opeisen, dat je voor moslima’s een goedkoper soort feminisme moet accepteren. Die verdedigen zelfs het recht om gesluierd over straat te gaan als een feministische verworvenheid.”

Het kabinet staat geen gewapende Franse politiebeveiliging toe bij het debat in De Balie. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) heeft besloten om de Franse journaliste niet zelf te beveiligen. Yoeri Albrecht, directeur van De Balie, vindt dat de houding van de NCTV het open debat onder druk zet. Hij spreekt van een „zorgeloze, bizarre en buitengewoon onverantwoorde houding” van de NCTV. De Balie beveiligt het evenement nu samen met de Amsterdamse politie. [hier terugkijken]

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Willem
6 jaren geleden

De linksmens en het subspecie ervan de conferencier, houdt z’n mond niet zozeer omdat–ie bang is voor racist te worden uitgemaakt, maar omdat–ie bang is dan afgeslacht te worden door één of andere mafkees.

Pol Pot
6 jaren geleden

in de Romeinse tijd waren het de intellectuelen die Isis buiten de deur probeerden te houden, toen ze vanuit Alexandrië naar Rome verhuisde. Ze hadden ook vast en zeker Allah buiten de deur gehouden. Het probleem is niet progressief links maar het Humanisme an sich dat in de war is.

Anoniem
6 jaren geleden

“(radicaal-)links dat het islamisme omarmt.” ?? Daar merk ik helemaal niks van

en “islamitisch feminisme” lijkt me een vertaalfoutje. Het gaat niet over feminisme van islamieten, maar over (rechts pseudo-) feminisme over islamieten