Belgen lopen nog niet warm voor de 4,6 miljoen doosjes met jodiumpillen, bedoeld voor een nucleaire ramp. Bij apotheken stapelen de doosjes zich op en de bijsluiter werkt op de lachspieren.

De Belgische krant De Morgen noemt de jodiumpil ‘nu al de klucht van het jaar’. In het land zijn op advies van de gezondheidsautoriteiten de afgelopen dagen 4,6 miljoen doosjes met daarin tien kaliumjodidecapsules van 65 milligram beschikbaar gesteld. Burgers tot 40 jaar die in een straal van 20 kilometer rondom een kerncentrale wonen, dienen de capsules in de apotheek af te halen.

Een verslaggever van De Morgen bezocht vrijdag een apotheek in Zoersel en constateerde dat er nog torenhoge stapels doosjes jodiumpillen staan. Vrijwel niemand is ze komen ophalen. Elke Belgische apotheek moet er minimaal 480 afnemen. De apotheker legt uit dat, hoewel de capsules zijn bedoeld voor burgers tot 40 jaar en zwangere vrouwen, vooral ouderen langskomen met vragen.

„We hadden hier in Zoersel op dinsdag meteen al een aantal 80-plussers die hun doosje kwamen opeisen. Ja, het was gratis, iedereen had er recht op, zo hadden ze op tv gezien. Terwijl er eigenlijk wordt geadviseerd om na je veertigste geen jodiumpil meer te slikken. Het middel heeft na die leeftijd niet echt nog een effect.” Er is namelijk geen wetenschappelijk bewijs dat schildklierkanker als gevolg van radioactiviteit, waar het middel tegen beschermt, op hogere kleeftijd nog voorkomt.

Een apotheker uit Asse vindt de bijsluiter maar verwarrend. Zijn klanten dachten dat ze de capsules meteen maar moesten innemen. „Ik moet de ganse tijd aan mensen uitleggen dat ze die pillen niet nú al moeten slikken, maar bij voorkeur drie uur voor de nucleaire ramp. Als ze mij dan vragen hoe ze in godsnaam moeten weten dat zich over drie uur een nucleaire ramp plaats zal vinden, antwoord ik dat ik dat natuurlijk ook niet weet.”

Afgelopen najaar kregen 1,2 miljoen Nederlandse huishoudens jodiumpillen thuis verstrekt. Volgens het ministerie van VWS gaat het om zo’n 3 miljoen Nederlanders: volwassenen boven de 18 jaar hebben ze ontvangen als ze binnen 40 kilometer van een kerncentrale (in België, Duitsland of Nederland maakt niet uit) wonen. Jongeren onder de 18 wanneer ze tot 100 kilometer van een centrale wonen. Ouderen boven de 40 ontvangen in Nederland ook geen capsules.

Overigens is er ook kritiek op de jodiumpillen. Ze beschermen zoals gezegd alleen tegen een vorm van schildklierkanker als gevolg van vrijkomend radioactief jodium. Bij een kernramp kunnen echter tientallen andere radioactieve stoffen vrijkomen, waaronder cesium en zelfs plutonium. Veel experts spreken dan ook van schijnveiligheid en noemen de jodiumpillen waardeloos.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties