Komende donderdag slaan studenten hun tenten op aan het Janskerkhof in Utrecht. Een ludiek protest tegen het woningtekort en de extreme huurprijzen in de Domstad.

In Utrecht, net als in vele andere studentensteden, bestaat een ernstig woningtekort. De eindeloze zoektocht naar betaalbare woonruimte is voor veel studenten aan de orde van de dag. ‘Ondertussen profiteren huisbazen van dit tekort door absurd hoge prijzen te vragen voor slecht onderhouden kamers. Hiertegen komen wij in protest’, meldt de Bond Precaire Woonvormen die samen met de lokale actiegroep ‘Wij Willen Woonruimte’ de actie organiseert.

Aanstaande donderdag worden vanaf 14 uur tenten geplaatst waarmee studenten gaan kamperen. De uit Ierland afkomstige Andrew is een van de oprichters en aanjagers van de actiegroep. Hij kwam naar Nederland voor de studies politicologie en muziekproductie. Sinds zijn aankomst in september 2017 is hij op zoek naar een betaalbare kamer met woonzekerheid in Utrecht. Deze zoektocht verloopt uiterst moeizaam en daar is hij niet de enige in.

Achtereenvolgens sliep hij in een hostel, bij vrienden op de bank, in een tijdelijk verblijf van 5 m² voor 400 euro p/mnd en tenslotte in onderhuur bij studenten in een shortstay woning van SSH Student Housing. Eind februari moesten Andrew en zijn huisgenoten deze woning echter verlaten omdat die gesloopt wordt. Via Holland2stay kreeg hij wel een kamer aangeboden, maar die bleek onbetaalbaar. Alle kamers zijn rond de 700 euro per maand, te duur voor Andrew.

Het voorbeeld van Andrew staat volgens de Bond Precaire Woonvormen niet op zichzelf. Geschat wordt dat er landelijk een tekort is van 47.000 studentenkamers waarvan een aanzienlijk deel in Utrecht. De bond wil onder meer dat het puntensysteem van de Huurcommissie wettelijk wordt afgedwongen zodat iedereen een eerlijke huurprijs betaalt en leegstaande kantoorpanden beschikbaar worden gemaakt voor studenten.

Het is niet voor het eerst dat Utrechtse studenten protesteren tegen het gebrek aan woonruimte en de hoge prijzen. In september vorig jaar hielden enkele studentenorganisaties met een pop-up camping op De Uithof een actie tegen de slechte huisvesting voor internationale studenten. Een maand later vormde het Janskerkhof het domein van een tentenkamp. ‘Binnenkort volgen meer acties om universiteiten, woningcorporaties en de gemeente Utrecht bewust te maken van hun verantwoordelijkheid om deze crisis aan te pakken’, aldus de bond.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties