Het trillende geluid van laag over vliegende grote Chinooks komt de inwoners van Gilze en Rijen al jaren de neus uit. Nu wil Defensie over een nog groter woongebied gaan vliegen.

Bij het ministerie van Defensie zijn in totaal driehonderd bezwaren ingediend tegen het plan om vliegbasis Gilze-Rijen in Noord-Brabant meer ruimte te bieden voor vliegverkeer, vooral door legerhelikopters (Chinooks). Gemeenten in de omgeving, de provincie Noord-Brabant, de Brabantse Milieufederatie en omwonenden zijn het niet eens met de plannen en noemt ze onacceptabel.

Sinds eind 2008 zijn vrijwel alle Nederlandse legerhelikopters gestationeerd op Gilze-Rijen. De geluidsoverlast is sindsdien een heet hangijzer. De bezwaarmakers menen onder andere dat overlast niet goed in beeld is omdat de huidige meetmethode geen rekening houdt met trillingen door zware Chinooks. Bovendien vreest de gemeente ernstige gevolgen voor de gezondheid en leefbaarheid in de dorpskernen.

Volgens de plannen van Defensie komen 201 huizen rondom de vliegbasis in aanmerking om te worden aangepast vanwege de trillingen van de transporthelikopters. Ze zouden onder meer zwaardere kozijnen en houten vloeren krijgen. Maar het beoogde aantal van 201 vindt de gemeente veel te weinig. Uit eigen onderzoek is gebleken dat er veel meer inwoners last hebben van de zogeheten rattle-noise die de Chinooks veroorzaken.

De GGD gaat onderzoeken of uitbreiding van geluidszones rond vliegbasis Gilze-Rijen gevolgen heeft voor de gezondheid. Ook wordt onderzocht of er meer gevallen van kanker in Gilze-Noord voorkomen dan elders in de provincie. Volgens de GGZ ondervinden inwoners van de Brabantse gemeente Gilze en Rijen de meeste geluidshinder van de hele provincie. Ook landelijk gezien scoort de vliegbasis het hoogst wat geluidsklachten betreft.

Vliegbasis Gilze-Rijen is dé helikopterbasis van de luchtmacht. De helikopters maken deel uit van het Defensie Helikopter Commando. Ze ondersteunen vooral de luchtmobiele brigade, special forces en marineschepen. Ook vliegen ze voor operaties van de NAVO en de VN en als blushelikopter. Op de basis zit ook een kenniscentrum dat militairen leert overleven als hun vliegtuig is neergestort.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties