Activisten van de katholieke Ploegscharenbeweging zijn woensdagavond de Amerikaanse nucleaire marinebasis van Kings Bay Naval in St. Mary’s, Georgia, binnengedrongen. Een protest tegen kernwapens.

De activisten hadden hamers en babyflessen bij zich die, volgens eigen zeggen, zouden zijn gevuld met hun eigen bloed. Daarmee besmeurden zij diverse gebouwen en borden op de nucleaire basis voor onderzeeboten. Tevens werden vredesleuzen (Trident = Omnicide. Kernwapens: illegaal – immoreel) gekalkt op de weg en ingangen van gebouwen (administratiegebouw, de D5-raketmonumentinstallatie en de opslagbunkers voor kernwapens) werden afgezet met rood-witte linten, spandoeken en protestborden.

Met hun actie klagen zij de Amerikaanse regering aan ‘wegens misdaden tegen de vrede’. Na het optreden werden zeven personen aangehouden en overgedragen aan de lokale autoriteiten, aldus een woordvoerder van King’s Bay aan The Washington Post. Ze worden momenteel vastgehouden in de gevangenis van Camden County in Woodbine, Georgia. De aanklacht betreft criminele overtreding, het bezit van gereedschap om een misdaad te begaan en inmenging in eigendom van de overheid.

De groep religieus geïnspireerde vredesactivisten noemen zichzelf de Kings Bay Plowshares en gingen tot hun actie over op bevel van de profeet Jesaja onder het motto ‘smeedt hun zwaarden om tot ploegscharen’. De zeven kozen ervoor om op 4 april te handelen omdat het de 50e herdenkingsdag van de moord op ds. Martin Luther King, Jr., die zijn leven wijdde aan het aanpakken van het militarisme, racisme en materialisme. Er is ook een verklaring van hen gepubliceerd.

De marinehaven van Kings Bay Naval werd in 1979 geopend en fungeert sindsdien als de Trident-poort van de Atlantische Oceaan. Het is de grootste nucleaire onderzeeërbasis ter wereld. Naast 9.000 man personeel zijn er twee onderzeeërs met geleide raketten (SSGN’s) gestationeerd alsmede zes nucleaire ballistische-raketonderzeeërs (SSBN’s) uit de Ohio-klasse. Hoe de activisten de zwaar beveiligde basis wisten te betreden, is onbekend.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Chris de Leeuw
6 jaren geleden

Nuclear weapons are against international law – I am happy that people go on protesting against these weapons. Ican received last autumn the Nobel price for peace – it is obvious that many countries and millions of people do not want these weapons – when will our politicians learn???