Dikke mensen mogen niet meer in de erewacht staan tijdens de dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte in Den Haag. Er zouden klachten binnen gekomen zijn van omstanders en tv-kijkers.

Je weet echt niet wat je leest, maar de Vereniging Erepeloton Waalsdorp heeft daadwerkelijk besloten om vrijwilligers die deelnemen aan de jaarlijkse erewacht de wacht aan te zeggen omdat ze te zwaarlijvig zouden zijn. Zelfs de traditionele 4 mei herdenking op de Waalsdorpervlakte waar, in tegenstelling tot de koninklijke NOS-show op de Amsterdamse Dam, geen hotemetoot welkom is, is gezwicht voor een handjevol klagers. Discriminatie in optima forma.

Tijdens een ledenvergadering van Erepeloton Waalsdorp is besloten om mensen met een dikke buik een andere taak te geven, meldt Omroep West. In de notulen van 9 maart 2017 staat: ‘Een aantal leden van de erewacht begint een fors postuur te krijgen, althans voor deze functie. Er komen geregeld vervelende opmerkingen en klachten over binnen. Om dit te voorkomen, zullen we mensen met een te fors postuur een andere taak moeten geven.’

Dat geldt onder anderen voor Bas Jongeneel die zich de afgelopen zes jaar vrijwillig inzet voor de vereniging. Hij is woedend: „Wat is een te fors postuur?”, vraagt hij zich af. „Ik weet het niet maar ik mag in elk geval niet meer in de erewacht staan. Ik krijg een andere taak en mag helpen in de catering. Ik weet alleen niet of dat een goed idee is voor iemand met een fors postuur”, voegt hij er lachend aan toe. „Juist een vereniging die onze oorlogshelden herdenkt, zet mensen met een in hun ogen wat dikkere buik weg.”

Volgens het bestuur van de Vereniging Erepeloton Waalsdorp „oogt het niet mooi” als er dikke mensen in de erewacht staan. „Daarom hebben we deze maatregel ingevoerd”, zegt secretaris Wendy Broers. „Deze regel geldt al langer maar is in de notulen bekrachtigd omdat mensen steeds dikker werden.” Zelf staat ze vanwege haar postuur ook niet meer in de erewacht. „Mensen met een fors postuur leiden af”, zegt Broers.

Volgens Broers krijgt de vereniging regelmatig klachten binnen over dikke buiken (lees: strakke uniformen) van deelnemers aan de erewacht. „Dat zijn er tientallen. Mensen uit het publiek klagen erover en ook mensen die tv kijken. Als je daar geen gehoor aan geeft, dan zijn we verkeerd bezig.” Nu zelfs de zonder poespas herdenking op de Waalsdorpervlakte door tv-kijkers op lichamelijke kenmerken van de erewacht wordt beoordeeld, is de tijd wellicht rijp om er een punt achter te zetten. Want waar gaat dit nog over, 73 jaar na dato, tv-amusement voor het persoonlijk gerief?

Aan de herdenking op de Waalsdorpervlakte doen jaarlijks zo’n 3.000 mensen mee. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er meer dan 250 mensen door de Duitsers geëxecuteerd. De plek in het duingebied van Scheveningen werd gebruikt om ter dood veroordeelden uit de Oranjehotel-gevangenis te fusilleren. Even voor de start van de herdenking om 20.00 uur luidt de grote Bourdonklok. Erna is een stille tocht langs het monument. RTL zendt de herdenking uit.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anoniem
6 jaren geleden

Eerst word zwarte piet geweerd .cowboy spel in utrecht van de baan .en nu notebene de gezette mensen wat als die mensen een ziekte hebben .die nederlanders die dit veroorzaken moeten zich dood schamen ongelooflijk waar mee zijn de mensen bezig wat volgd er nu nog

NN
6 jaren geleden
Antwoord aan  Anoniem

Paasvuren moeten nu ook weg van de staatsomroep.

Anoniem
6 jaren geleden

Misschien ook een idee voor: te magere mensen, schele mensen, mensen met een te grote neus, kale mensen, te lange mensen, te kleine mensen, mensen met een bril, mensen met grijs haar, mensen met rood haar, mensen met te dikke lippen, mensen met een te blank (…eh wit) uiterlijk, mensen met een te donker gekleurd uiterlijk, mensen met een half geschoren schedel, mensen met stekelhaar enz. enz. enz. In wat voor samenleving zijn we beland?

Anoniem
6 jaren geleden

Laat ik nu altijd gedacht hebben dat de mensen die zijn doodgeschoten op de Waalsdorpervlakte opkwamen voor mensen die werden gediscrimineerd vanwege geloof, geaardheid of handicap en streden tegen een bezetter die o.a.
het streven naar “de perfecte ariër” propageerde?
Hoe wrang is het dan dat mensen vanwege overgewicht worden uitgesloten voor de erewacht omdat door hun aanwezigheid het “plaatje” niet meer perfect is en dat mensen zich eraan storen.
Want het gaat helemaal niet om het “plaatje”. Het gaat erom dat wij hen gedenken en eren die wél opkwamen voor de z.g. untermenschen omdat ze verder keken dan het “ideaal-plaatje” dat door de bezetter werd gepresenteerd.

Rob
6 jaren geleden

Op 4 mei moet er op de Waalsdorpervlakte controle zijn op het aantal mensen dat het herinneringsterrein wil betreden. Mensen die te dik zijn komen er niet in, mensen met rood haar idem, erg lange mensen ook niet. Dat leidt alleen maar af.
Dat zijn – volgens de vereniging – lieden die daar niet thuis horen. In de oorlog werden deze mensen ‘untermenschen’ genoemd. Een woord dat lang niet meer is gehoord, maar sinds de opkomst van het populisme woord een ‘aanvaardbaar woord’is gebleken in het hedendaagse Nederlands. Overigens zijn magere mensen ook niet welkom, ook dat leidt af.