Nu de aandacht voor het verlaten van Facebook snel groeiende is, belegt Facebook Liberation Army (FLA) volgende week een ingelaste bijeenkomst waar alternatieven besproken zullen worden.
Het FLA meldt verheugd te zijn dat de beweging om Facebook te verlaten de afgelopen tijd publieke aandacht heeft gekregen. Na de Cambridge Analytica onthullingen van klokkenluider Chris Wylie komt de campagne Delete Facebook goed op gang. In Nederland zet de lancering van Bye Bye Facebook door het tv-programma Zondag met Lubach deze trend voort. Om die reden houdt FLA maandag 16 april (20u) een bijeenkomst in De Waag (Nieuwmarkt 4) te Amsterdam.
Want vanwege privacyschending door inlichtingendiensten en commercieel misbruik door het bedrijfsleven je account bij Facebook opzeggen is één ding, maar zijn er ook alternatieven? Die vraag staat op de bijeenkomst centraal. Wat is Mastodon en hoe werkt Signal? Bestaan Ello en Diaspora nog en hoe bevalt het daar? Wie staat er in de startblokken met een alternatief? Wat zijn de voorwaarden waar een sociaal platform aan moet voldoen?
Tevens komt de vraag aan bod wat de beste manier is een Facebook-account te deleten. Niet iedereen kan zijn netwerk zomaar opgeven, heeft een eigen massamedium of marketingbudget om volgers te blijven informeren. Wat zijn de afwegingen voor personen en organisaties? Maar ook: hoe vertel ik het mijn familie en vrienden? Hebben we afkickklinieken nodig of is iedereen nu wel klaar met Facebook en is de betovering allang doorbroken?
FLA organiseerde juni 2015 de Facebook Farewell Party. Op initiatief van De Waag en Institute of Network Cultures werd een vreugdevol afscheidsfeest georganiseerd in de Amsterdamse Stadsschouwburg. De argumenten om Facebook vaarwel te zeggen waren toen ook hoorbaar, van privacyoverwegingen en verslavingsverschijnselen tot de vercommercialisering van vriendschap.
Afgelopen zondag riep programmamaker Arjen Lubach de tv-kijkers op om woensdag 11 april om 20 uur hun Facebook-account massaal op te zeggen. Zowel de pagina van het programma als zijn privé-pagina zal dan offline gaan. Lubach wil met de actie aandacht vragen voor de manier waarop het ‘sociale’ platform omgaat met de gegevens van gebruikers. Overigens beklaagt Lubach zich over het feit dat zijn oproep door Facebook uit de zoekresultaten wordt gewist.
‘Klokkenluider Chris Wylie, is te veel eer, deze persoon pakte z’n biezen toen het Pentagon Cambridge benaderde met de informatie aan de haal wilde en hij te horen kreeg dat er wel eens een Russische spionage actie achter Camb. Anal. zou zitten. Wylie vertelt het Guardian dat info aan het Pentagon hem te ver zou gaan, ik vermoed eerder dat de beschuldiging van spionage hem dreef. Een intimidatiepoging om alsnog info los te krijgen. Pas toen ging meneer z’n haar verven en kwam in de media en ondernam een poging om z’n reet te redden..klokkeluider doet ‘m teveel eer aan. Hij is een van de oprichters..luidde het eerste artikel van de Guardian, en mag zich nu verantwoorden.
En vergeet vooral niet om dit even te lezen;
https://venturebeat.com/2014/05/15/how-the-nsa-fbi-made-facebook-the-perfect-mass-surveillance-tool/