Vrijdag 13 april had kunstenaar Rob Scholte zijn museum in Den Helder op last van het gerechtshof leeg moeten opleveren, maar de instelling bleef ook vandaag open.

Het gerechtshof in Amsterdam gaf Rob Scholte onlangs opdracht uiterlijk deze vrijdag te vertrekken uit het voormalige postkantoor in Den Helder, dat hij in bruikleen heeft van de gemeente. De kunstenaar heeft er een museum en atelier gevestigd en woont er ook met zijn gezin. Zou hij niet vrijwillig vertrekken, dan volgt ontruiming. Scholte noemt ontruiming „erg voorbarig en risicovol” aangezien hij een bodemprocedure tegen de gemeente heeft aangespannen.

Scholte kreeg een deel van het postkantoor tien jaar geleden in bruikleen van de gemeente, die er nu van af wil. Omdat het volgens haar niet lukte om het met Scholte eens te worden over de verkoop van het pand, zegde Den Helder afgelopen zomer de gebruiksovereenkomsten met de kunstenaar op. Scholte had de verplichting om de maandelijks kosten van gas, water en elektra te betalen, maar sinds juli vorig jaar heeft hij een betalingsachterstand van ruim 19.000 euro.

Het hof vindt deze betalingsachterstand een zo ernstige schending van Scholtes verplichtingen dat op grond hiervan ontruiming gerechtvaardigd is. Scholte spreekt van „onrecht aan de macht” en is zeer teleurgesteld in het vonnis. „Ik word met dit vonnis ook even weggezet als wanbetaler, heel ernstig.” Hij heeft overigens nog steeds geen contact gehad met de koper van het pand, aannemer Tuin. Die had bij de koop gezegd dat hij het museum graag voor Den Helder wil behouden.

Het college vindt het weliswaar jammer dat er een rechter voor nodig was om duidelijkheid te scheppen, maar is blij dat de gemeente nu verder kan. „Het belangrijkste doel, ook dit deel van het stadshart opknappen, komt nu snel dichterbij. Het college richt zich nu op de levering van het pand aan Tuin Den Helder B.V., die het pand gaat herontwikkelen.” Het hof heeft Scholte een dwangsom van 500 euro per dag opgelegd, tot maximaal 10.000 euro, als hij het pand niet verlaat.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties