Enige tientallen mensen hebben zaterdagmiddag op een plein in Enschede voor korte tijd geprotesteerd tegen de westerse vergeldingsbombardementen in Syrië van afgelopen nacht.

Onder het motto ‘Stop de oorlog in Syrië, geen verdere escalatie’ hebben leden van de Aramese Beweging voor Mensenrechten, vredesactivisten van Enschede voor Vrede, aanhangers van de SOD Enschede, Syriërs en Nederlanders vanmiddag een uur lang op het plein Ei van Ko voor het stadhuis in Enschede hun bezorgdheid geuit over de Amerikaanse vergeldingsbombardementen.

Volgens de initiatiefnemers woedt in Syrië al geruime tijd geen burgeroorlog meer, maar worden andere mondiale en regionale conflicten uitgevochten. Zoals tussen Rusland en Amerika, Iran en Saoedi-Arabië, Turkije en Koerdische milities, Israël en Hezbollah, Qatar, al-Qaida, Iraakse milities, etc. ‘Nu de gezamenlijke strijd tegen ISIS is weggevallen dreigt een open conflict tussen deze verschillende partijen.’

De Syrische bevolking is hiervan het slachtoffer en uitsluitend verliezer, melden de demonstranten. ‘Met onze protestactie, waaraan Nederlanders, hier reeds langer verblijvende migranten en recent aangekomen vluchtelingen deelnamen, uiten we onze bezorgdheid over de verdere escalatie, onze afschuw over het geweld door welke partij dan ook bedreven en roepen we de strijdende partijen op om de strijd te staken en via onderhandelingen tot een vredesakkoord te komen.’

De VS, Frankrijk en Groot-Brittannië hebben vrijdagnacht bombardementen uitgevoerd op doelen in Syrië. Het eerste doel zou volgens het Amerikaanse leger een wetenschappelijk onderzoekscentrum in de buurt van Damascus zijn geweest. Het tweede doel een wapenopslag ten westen van Homs, waarin volgens een Amerikaanse woordvoerder onder meer het gifgas sarin bewaard wordt. In de buurt daarvan lag het derde doel, een opslag- en commandocentrum.

In totaal zijn volgens de coalitie meer dan 100 raketten ingezet. Volgens berichten uit Syrië was de aanval binnen een halfuur voorbij. Aanleiding voor de bombardementen was de aanval van vorig weekend in de Syrische stad Douma. Volgens de Amerikanen betrof het hier een gifgasaanval waar de Syrische president Assad achter zat. Tientallen mensen zouden daarbij zijn omgekomen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties