Op 29 maart 1968 opende de psychedelische poptempel Fantasio voor korte tijd haar deuren aan de Prins Hendrikkade in Amsterdam. Op 21 april wordt dit, vijftig jaar na dato, gevierd in Zaal 100.

Op 30 maart 1968 opende het ‘cosmisch ontspanningscentrum Paradiso’ aan de Weteringschans in Amsterdam, oktober 1967 door hippies gekraakt, zijn deuren voor het publiek. Reeds in de eerste maanden traden er bekende groepen op als The Pink Floyd, The Pretty Things en Captain Beefheart. Zo kreeg Paradiso al snel het stempel ‘poptempel’. De afgelopen weken werd het 50-jarig bestaan gevierd.

Wat vandaag de dag nog maar weinig mensen weten is dat een dag eerder dan de opening van Paradiso de psychedelische poptempel Fantasio aan de Prins Hendrikkade 142 open ging. Het voormalige brave buurthuis maakte plaats voor underground- en jongerencultuur. In Fantasio vonden popconcerten en performances plaats, gingen joints van hand tot hand en ook hier trad Pink Floyd op.

Fantasio heeft niet lang bestaan maar was toentertijd net zo legendarisch als Paradiso. Uiteindelijk duurde het slechts zo’n anderhalf jaar, waarna de Kosmos zich in het pand vestigde. Later nam het Popinstituut er zijn intrek. Oud-medewerkers en voormalige bezoekers kwamen met het voorstel om vijftig jaar na de opening een evenement te organiseren in de stijl en sfeer van toen, maar met mensen van nu.

Op zaterdag 21 april gaat dat gebeuren, en wel in Zaal 100. Er zullen vloeistofprojecties te zien zijn, psychedelische muziek, flower power hippie muziek, dichters, performances en natuurlijk ook veganistisch eten. Met optredens van GNOT, Lik de Kikker, Bucket Boyz, Hans Plomp en Aja Waalwijk. Willem de Ridder (naamgever van Fantasio) opent de avond. Dit wordt een feest dat je niet mag missen!

Zaterdag 21 april, Zaal 100, De Wittenstraat 100 in Amsterdam, aanvang 19:00 uur, entree 7 euro.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

[…] iets waarvan ik inmiddels wel glimpen had opgevangen, zoals tijdens een optreden van Ahora Mazda in Fantasio. Ik vond ook dat ik op mijn rug moest liggen. Nog steeds trouwens, want dat is de beste houding […]