Diverse organisaties overwegen een kort geding aan te spannen tegen de Staat indien de nieuwe Wiv zonder toegezegde wetswijzigingen op 1 mei ingaat. Ze willen uitstel van invoering van de Sleepwet.

Privacy First, Bits of Freedom en andere organisaties proberen met een gang naar de rechter te verhinderen dat de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) op 1 mei in werking treedt. Ze vinden het onacceptabel dat de wet gewoon wordt ingevoerd voordat het parlement zich over wijzigingen kan buigen. De organisaties vinden dat de wet pas kan ingaan nadat deze is aangepast.

Het kabinet heeft daar al wel enkele voorstellen toe gedaan, nadat bij het raadgevend referendum van vorige maand meer mensen tegen dan voor de wet stemden. Zo wil het kabinet strengere eisen stellen aan het delen van gegevens met andere landen. Verder mogen de geheime diensten alleen ‘zo gericht mogelijk’ aftappen van de kabel en worden gegevens niet standaard drie jaar bewaard, maar moet ieder jaar worden geëvalueerd of langer opslaan nodig is.

Privacyorganisaties noemden de aanpassingen direct te mager. Ze kondigden al eerder een rechtszaak aan over de Wiv. Daar komt nu een kort geding bij om uitstel af te dwingen. Gisteren verwierp de Tweede Kamer een parlementaire motie om inwerkingtreding van de Sleepwet uit te stellen totdat de wetswijzigingen behandeld zijn. Volgens Privacy Frist lijkt daarmee het parlement voorlopig uitgepraat en is de maatschappij nu opnieuw aan zet.

Om die reden verzoekt vandaag een coalitie bestaande uit maatschappelijke organisaties en bedrijven het kabinet met spoed om de invoering van (de meest privacyschendende onderdelen van) de Sleepwet uit te stellen. Het kabinet heeft tot vrijdag de tijd om hierop te reageren. Als het kabinet het verzoek weigert, ziet de coalitie zich genoodzaakt om het kort geding aan te spannen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties