Bedrijven als IKEA, Hudson’s Bay en Abercrombie & Fitch weigeren het Bangladesh Veiligheidsakkoord, waarmee het toezicht op de staat van textielfabrieken wordt gewaarborgd, te ondertekenen.

Dinsdag 24 april is het vijf jaar geleden dat de textielfabriek Rana Plaza in Savar, een subdistrict van Bangladesh, instortte. Bij deze ramp kwamen ruim 1.100 mensen om het leven en raakten honderden arbeiders gewond. Door de totstandkoming van het Bangladesh Veiligheidsakkoord na de ramp zijn zo’n 2.000 fabrieken gecontroleerd waarbij 150.000 onvolkomenheden op het gebied van brand- en bouwveiligheid werden geconstateerd. Daarvan is inmiddels 84 procent opgelost.

Om te zorgen dat de behaalde successen van de afgelopen jaren niet verloren gaan, ligt het 2018 Transitie Akkoord klaar, een driejarig programma dat voortborduurt op de succesvolle aanpak van het toezicht op de brand- en bouwveiligheid. Nieuw aan het akkoord is dat nu ook multinationals als IKEA zich kunnen aansluiten. Daarnaast wordt extra gewerkt aan vakbondsvrijheid door middel van trainingen en een klachtenmechanisme.

„De aandacht voor vakbondsvrijheid is een belangrijke uitbreiding van het Bangladesh Veiligheidsakkoord. Door de vrijheid van vereniging kunnen arbeiders zelf gezamenlijk opkomen voor hun recht op een veilige fabriek”, zegt Tara Scally van de Schone Kleren Campagne. Het Transitie Akkoord zal op 1 juni ingaan. „Om ervoor te zorgen dat zo veel mogelijk arbeiders onder de bescherming van het Akkoord vallen, moeten kledingmerken voor de ingangsdatum afspraken maken. Oftewel, bedrijven moeten zich nú aansluiten!”

Op dit moment hebben ruim 140 Nederlandse en internationale bedrijven het nieuwe Akkoord ondertekend. Dit zijn onder meer G-star, H&M, Coolcat, C&A en Zeeman. Echter, een aantal multinationals als IKEA, Abercrombie & Fitch en Hudson’s Bay nog niet. Scally: „Hier is sprake van een succesvol veiligheidsprogramma, maar bepaalde multinationals kiezen er tóch voor om niet te tekenen. Wat zegt dat over hun ambities aangaande de veiligheid en werkomstandigheden van arbeiders in de textielfabrieken van Bangladesh?”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties