Illustratie van de onbekende actiegroep op Facebook

Onbekenden willen op de avond van 4 mei de Nationale Dodenherdenking op de Dam met lawaai verstoren. Het moet een signaal zijn ‘aan de racisten die ons land regeren’.

Volgens de anonieme initiatiefnemer(s) van het lawaaiprotest herdenkt Nederland jaarlijks op de avond van 4 mei ‘slechts de 22.000 witte slachtoffers die vielen tijdens de tweede wereldoorlog terwijl er in Nederlands Indië 4 miljoen doden vielen door oorlogsgeweld (sic)’ in het kader van de politionele acties. Volgens de tegenstanders van #geen4meivoormij zouden juist de slachtoffers van die acties moeten worden herdacht: ‘Niet-witte levens tellen blijkbaar niet mee in Nederland’.

‘In de toelichting bij het memorandum van het Nationaal Comité 4 en 5 mei wordt expliciet vermeld dat we GEEN daders herdenken’, zo vervolgen de tegenstanders. ‘Toch zijn nog nooit de 150.000 moslims herdacht die vermoord werden tijdens de volkerenmoord die Nederland verdoezelt als ‘politionele acties’. Nederland herdenkt echter wél de daders maar dus niet de slachtoffers van deze racistische volkerenmoorden.’

Terwijl Rotterdam na de Tweede Wereldoorlog in puin lag, heeft de Nederlandse overheid heeft vlak na de bevrijding 250.000 Nederlandse militairen naar Nederlands Indië gestuurd. Volgens historicus Rémy Limpach beschreven de uitgezonden militairen in hun dagboeken hun optreden als vergelijkbaar met de misdaden van de Duitse bezetter. ‘Nederland herdenkt dus oorlogsmisdadigers die niet onderdoen voor nazi’s’, aldus de gepeperde oproep.

Het is een understatement dat het initiatief om de Dodenherdenking luidruchtig te verstoren lang niet door iedereen in dank wordt afgenomen. De lokale fractie van de VVD wil dat de lawaaiactie, indien deze wordt aangemeld bij de gemeente of politie, elders in de stad en op een ander tijdstip wordt gehouden dan om 20 uur. Woensdag zal het onderwerp aan bod komen in de Amsterdamse gemeenteraad.

UPDATE (25-04-18): Interim-burgemeester Van Aartsen heeft de lawaaiactie verboden.
UPDATE (01-05-18): Rechtszaak om verbod lawaaiactie 4 mei

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Dommelens
6 jaren geleden

Dit berichtje geeft aandacht aan een provocerende oproep op Facebook. Waarom? Er zijn andere zaken die belangrijk zijn. Zoals het memo van Rutte over de dividendbelasting. Of de subsidie van golfstaten aan Nederlandse moskeebesturen. Of de opstand in de Rif. Waarom is Facebook zo’n belangrijke bron voor Ravage?

r a v a g e
6 jaren geleden
Antwoord aan  Dommelens

Geachte heer of mevrouw Dommelens,

Facebook is in dit geval niet de bron maar een persbericht dat ons werd toegezonden. De link attendeert de lezer slechts op het volledige persbericht. Opvallend initiatief, wat je er ook van vindt, vandaar de aandacht. Alles op zijn tijd.

Groet,

Uw nagenoeg uitgeraasde reporter

Dommelens
6 jaren geleden
Antwoord aan  r a v a g e

Mijn constatering is dat Ravage-digitaal verkeer genereert voor Facebook middels een stompzinnige provocatie. Onder dit Ravage-digitaal bericht staat tevens een button om de provocatie te “liken” dat wil zeggen toejuichen middels Facebook. Kan Ravage-digitaal zonder Facebook?

Gurbe
6 jaren geleden

Wij weten wel hoe we dergelijke dreigende orde verstoringen moeten aanpakken.

Moeten we even langskomen,

Groeten uit Friesland,

Ronaldo
6 jaren geleden

Aandacht vragen voor “vergeten” groepen kan bijna altijd, desnoods een uurtje voor of na 4 mei 20u01. Het tijdens die twee minuten is gewoon puberaal aandachttrekken.

En mensen (“nazaten”) veroordelen om wat hun (groot)ouders hebben gedaan slaat helemaal nergens op.
Beweren dat we door racisten geregeerd worden ook niet. Sommige regeerders/politici zijn niet vies van racisme, maar bij de meesten is racisme niet de drijfveer waar het om draait

Hendrik de observator
6 jaren geleden

De acties van het Nederlandse leger destijds waren het gevolg van Sukarno en zijn islamitische hordes diedestijds met steun van Amerika zeer veel moorden op hun geweten hebben.
Ook die slachtoffers hebben recht om op 4 mei in stilte herdacht te worden.
Namen mijn familieleden die in WO2 vreselijk hebben gelden on de oude Nazi`s,,laat die psychisch gestoorde opnemen in een inrichting en laat hem dan verplicht 10 uur per dag geschiedenisboeken lezen, en als blijkt na overhoring door een comite van deskundigen dat hij faalt, 10 jaar extra tbs.

Hendrik de observator
6 jaren geleden

Nog even een aanvulling> Om de kosten voor de samenleving minimaal te houden voor die gestoorde, verzorging uitsluiten op basis van brood, bed, en water.