Ruim veertig bedrijven hebben in Groot-Brittannië de intentie uitgesproken binnen zeven jaar aanzienlijk minder plastic te zullen toepassen voor hun producten. Eerst zien, dan geloven.

In 2025 moet in Groot-Brittannië geen onnodig plastic meer worden gebruikt en het plastic dat overblijft wordt grotendeels gerecycled. Tot nu toe 42 bedrijven hebben hiervoor een convenant, genaamd UK Plastics Pact, ondertekend dat gezien wordt als de laatste ontwikkeling in het Britse debat over plastic. De betrokken bedrijven zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor 80 procent van het plastic verpakkingsmateriaal dat voornamelijk via Britse supermarkten wordt verspreid.

De bedrijven, waaronder grote producenten en supermarkten, beloven onnodig plastic om hun producten te vermijden. Plastic dat nog wel wordt gebruikt moet kunnen worden hergebruikt, en de bedrijven spreken de intentie uit dat dit met zeker 70 procent ervan ook zal gaan gebeuren. Daarnaast moet 30 procent van alle verpakkingen uit gerecycled materiaal bestaan. De opstellers van het convenant hopen dat het initiatief internationaal overgenomen zal worden.

In januari kondigden elf multinationals tijdens het World Economic Forum aan een vergelijkbaar doel na te zullen streven. De elf producenten, waaronder Coca-Cola, Unilever, Evian, L’Oréal en PepsiCo, willen voor 2025 wereldwijd hun verpakkingen op zodanige wijze produceren dat deze volledig recyclebaar zijn. Samen produceren ze voor meer dan 6 miljoen ton plastic afval per jaar. Dat staat gelijk aan dertig vrachtwagens vol plastic per uur.

Of UK Plastics Pact daadwerkelijk een succes wordt, moet nog maar blijken. Hoe de bedrijven hun plastic productie gaan verminderen en welke alternatieven ze hebben, is nog niet duidelijk. Ook is er geen controlemechanisme aan het pact verbonden en worden er tientallen soorten plastic geproduceerd. Uit onderzoek is eerder gebleken dat Britse supermarkten niet open zijn over de hoeveelheid plastic die ze produceren, tegen EU-regels in.

Volgens de Plastic Soup Foundation wordt momenteel wereldwijd jaarlijks 311 miljoen ton nieuw plastic gemaakt. Ongeveer de helft is voor eenmalig gebruik en wordt direct weggegooid. De meeste plastics zijn niet afbreekbaar. De hoeveelheid plastic afval in de wereld groeit in ontstellend tempo en microplastics komen onder meer in onze voedselketen (vis) terecht.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties