De leiders van Zuid- en Noord-Korea willen nog dit jaar een permanente vrede sluiten. Beide landen willen ook een Koreaans schiereiland zonder kernwapens.

Dat stellen de Noord-Koreaanse tirannieke leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in in een gemeenschappelijke verklaring. De verklaring kwam op het eind van een historische ontmoeting tussen beiden. Vervolgens gingen de heren breed lachend op de foto voor enkele stevige handdrukken en zelfs een spontane warme omhelzing.

In het akkoord zeggen Noord- en Zuid-Korea dat ze een ‘permanente’ en ‘solide’ vrede willen bereiken. Dat vredesakkoord willen ze dit jaar nog sluiten. Officieel zijn beide landen sinds 1953 in staat van oorlog. Maar, zei Kim Jong-un in zijn persverklaring, „er is geen reden waarom we met elkaar zouden moeten vechten. We zijn één natie.”

Daarom engageren beide leiders zich voor een ‘denuclearisatie’ van het schiereiland. Details over hoe ze tot die kernwapenvrije situatie komen, gaven ze niet. Wel is er al een tweede ontmoeting tussen de twee leiders gepland. De Zuid-Koreaanse president zou in het najaar naar de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang reizen.

China, Japan en Rusland hebben de vredesontwikkelingen positief onthaald. Al is er ook scepsis bij waarnemers. Het verleden toont aan dat Noord-Korea zich eerder niet hield aan gemaakte beloftes. Een half jaar geleden klonk er uit Pyongyong nog regelrechte oorlogstaal. Dit keer is het anders, zegt Kim Jong-un: „We gaan het pijnlijke verleden niet herhalen.”

De gemeenschappelijke verklaring was het hoogtepunt van wat mogelijk een historische dag is worden. Om 9.30 uur lokale tijd stak Kim Jong-un de grens met Zuid-Korea over. Het was voor het eerst sinds de Koreaanse oorlog in de jaren ’50 dat een leider van Noord-Korea voet op Zuid-Koreaanse bodem zette. Aan de overkant van de demarcatielijn stond de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in hem op te wachten.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
ali jansen
6 jaren geleden

Laten we hopen dat hier iets goeds uitkomt, en dat Noord-Korea de kernwapens af gaat schaffen. Net als alle andere landen die nog steeds in het bezit zijn van kernwapens!