Lek in nucleaire hart kernreactor Doel

Reactor 1 van de kerncentrale in het Belgische Doel is stilgelegd vanwege een lek. Het zou voor geen gevaar hebben gezorgd, maar de reparatie is niet zonder risico.

De Belgische kerncentrale Doel 1, vlak over de grens bij Antwerpen, is begin deze week stilgelegd wegens een lek in het nucleaire gedeelte. De reactor werd maandag onverwachts uitgeschakeld. Dat was nodig voor onderhoudswerkzaamheden ter hoogte van het koelwater, was toen nog de verklaring. Nu heeft exploitant Engie Electrabel bevestigd dat het om een lekkage gaat in het hart van de centrale.

Het lek is ontdekt in het koelsysteem van de reactor. Dat moet een zogenoemde meltdown voorkomen waarbij de reactor oververhit raakt. Volgens de uitbater van de centrale is er geen gevaar voor omwonenden. De reparatie verloopt moeizaam en is niet zonder risico omdat de radioactieve straling in het betreffende deel van de centrale met het lek erg hoog is.

De sterk verouderde reactor Doel 1, die in 1975 in gebruik werd genomen, zou volgens planning van 29 mei tot 1 oktober worden stilgelegd voor onderhoudswerkzaamheden. Dat is door de omstandigheden nu vervroegd. De lekkage is het zoveelste incident in een langdurige reeks. De Belgische regering wil met lapmiddelen de levensduur van de overjarige kerncentrales in Doel en Tihange tot 2025 verlengen.

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Volg ons op twitter
Zoeker
Rubrieken