De actiegroep ‘Geen 4 Mei voor Mij’ stapt donderdag naar de rechtbank om een door de Amsterdamse burgemeester verboden lawaaiactie tijdens de dodenherdenking op de Dam alsnog mogelijk te maken.

De actievoerders willen de twee minuten stilte tijdens de Nationale Herdenking van komende vrijdagavond met een lawaaiactie verstoren. De club eist van de rechter dat deze zich uitspreekt tegen het verbod van waarnemend burgemeester Van Aartsen. Die zei vorige week dat hij de dodenherdenking op 4 mei als „een heilig moment” beschouwt. „Dat verstoren is onacceptabel en respectloos en bovendien strafbaar”, aldus Van Aartsen.

„Democratiehater Van Aartsen schijt weer eens op het recht te manifesteren [sic]”, meldt woordvoerder Rogier Meijerink van Geen 4 Mei Voor Mij. „Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de burgemeester zich hier heeft laten leiden door een onderbuikgevoel. Begrijpelijk, want de onderwerpen die wij aansnijden liggen, bijna 70 jaar na dato, nog altijd zeer gevoelig.”

De actiegroep richt zich tegen het feit dat tijdens de dodenherdenking ook oorlogsmisdadigers worden herdacht. Meijerink: „In wat wij nu eufemistisch de ‘politionele acties’ noemen, hebben wij minstens 150.000 Nederlandse onderdanen vermoord. De mythe van de Nederlander als slachtoffer van het koloniale verleden is niet langer vol te houden. De daders die in voormalig Nederlands-Indië oorlogsmisdaden hebben gepleegd staan wij met onze vrome smoeltjes te herdenken op 4 mei.”

Vorige week verzocht de actiegroep het Nationaal Comité 4 en 5 mei tevergeefs met hen in gesprek te gaan over aanpassing van het karakter van de herdenking. „Met zijn oproep de herdenking te verstoren, plaatst Meijerink zich buiten het maatschappelijk debat”, zegt het comité in een verklaring. „De oproep tot een lawaaiactie is respectloos.”

UPDATE (03-05-18): Rechter verbiedt lawaaiprotest 4 mei

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rob
5 jaren geleden

Als het aan Jozias van Aarsten ligt wordt er nu wél op 4 mei geschoten met kalasjnikov machinegeweren wellicht door de mocro-maffia dan wel door zijn eigen jihad-politie die Amsterdam nu volledig in hun macht hebben.
Met Jozias van Aartsen heeft Amsterdam de beste en sociale burgemeester ooit zelfs nog wel beter als die Job Cohen!

5 jaren geleden

De herdenking op de Dam is inderdaad een nationalistische militaristische manier van de Doden herdenken. Ik zal er niet heen gaan, er niet naar kijken en toch twee minuten stil willen zijn, waar ik ook ben, omdat die twee minuten ruimte geven aan wie ik wil herdenken op dat moment of dat gevallen verzetsstrijders zijn, familie die ik nooit gekend heb, slachtoffers in Hirishima. Die twee minuten hebben een waarde voor een heel groot deel van de Nederlanders. Die gezamenlijkheid heeft eveneens een belang. Als je dat niet wilt zien dan sta je volgens mij politiek en sociaal los van de maatschappij je wilt veranderen. Dat gaat niet lukken.

sientje
5 jaren geleden

Gerelateerd commentaar uit de inmiddels alweer oude leesdoos van de heer Van Veen:

http://www.ravagedigitaal.org/2008/toestand8mei/toestand.php

Hendrik de observator
5 jaren geleden

De dodenherdenking is absoluut een grote farce aan het worden.
De doden die onze vrijheid helpen terug te winnen van een moorddadig regime zijn tevergeefs geweest want de christelijke, socialistische en liberale partijen hebben ons land weer verkwanseld aan een niet gekozen elite waar handjesheffers (oa. Guy Verhofstad en van Baalen) naar het groot nazidom voorbeeld uitgeleverd hebben aan woestijn en oerwoud bewoners die totaal wars van elke waarheid en realiteitszin.