Het Openbaar Ministerie moest er aan te pas komen om te bepalen dat het kinderspel ‘cowboytje en indiaantje’ niet strafbaar is. Zucht. De aangifte van De Grauwe Eeuw wordt geseponeerd.

Juni vorig jaar organiseerde muziekpodium TivoliVredenburg in Utrecht het jaarlijkse kinderfeest ‘My First Festival’ met dit keer als thema ‘cowboys en indianen’. Kinderen die het feest bezochten, werden verzocht zich als zodanig te verkleden. Actiegroep De Grauwe Eeuw vond het maar niks en verweet de organisatie ‘genocide te vieren’ daar cowboys voor een groot deel verantwoordelijk zouden zijn geweest voor de massamoord op indianen in Amerika.

De Grauwe Eeuw deed aangifte tegen het muziekpodium wegens discriminatie. Bij het Openbaar Ministerie (OM) namen ze de aanklacht klaarblijkelijk nog serieus ook. Een officier van justitie boog zich over de zaak en komt nu tot de conclusie dat ‘het zich verkleden als cowboy of indiaan niet gezien kan worden als een negatieve stereotypering van cowboys of indianen.’

‘Ten tweede is hiermee niet te bewijzen dat er opzet was om een groep te beledigen’, aldus het OM. ‘Ten derde is geen aanknopingspunt voor de mening van de actiegroep dat het de associatie oproept dat volkerenmoord iets leuks is. Immers, als kinderen zich verkleden als cowboys of indianen dan is dit een spel en houdt dat geen goedkeuring van geweld tegen enige groep in.’

De Grauwe Eeuw heeft zich met deze kwestie behoorlijk vergaloppeerd, Grauwe Schreeuw is hier beter op zijn plaats. Naast de inbreng van het OM heeft er ook overleg plaats gevonden tussen de directie van TivoliVredenburg en de Grauwe Eeuw. „Dit is voor ons nooit een racistisch festival geweest. Wij staan juist voor diversiteit en inclusiviteit”, aldus deugdirecteur Frans Vreeke. Hij belooft dat er nooit meer cowboytjes met indiaantjes zullen spelen in zijn zaaltje.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Pietje
6 jaren geleden

Natuurlijk ging het de actiegroep er niet om wie dan ook te verbieden om iets te spelen in zijn/haar eigen huis of tuin. Waar het ze om ging was aan te kaarten dat er in een cultureel centrum openbaar gefeest werd rond een massamoord. Niet echt mijn thema, maar het zou ravage sieren als ze gewoon feitelijke informatie zou geven, inplaats van met een extreemrechtes onderbuikhetze mee te doen. Maar kennelijk wil Ravage dat (al jaren ) liever.

Mientje
6 jaren geleden

In werkelijkheid wordt er een extreemlinkse hetze tegen onschuldige kinderfeestjes gevoerd.

Pepe
6 jaren geleden

Grauwe Eeuw procedeert door tegen Cowboys- en Indianenfeest, ‘desnoods tot aan het Europees hof’
https://www.ad.nl/utrecht/grauwe-eeuw-procedeert-door-tegen-cowboys-en-indianenfeest-desnoods-tot-aan-het-europees-hof~a6bfc96b/

Hendrik de observator
5 jaren geleden

De naam Grauw Eeuw is treffend gekozen door die groep met hun beschadigde beperkte hersencellen die willens en wetens hun eigen waarheidsgeschiedenis willen opdringen middels een vorm van terreur bedrijven.
Mogelijk dat ze in een woestijn of het oerwoud tussen de inteelt jihadi`s beter gehoor krijgen.