Hulporganisatie Rode Kruis wekt ten onrechte de suggestie dat een verzetsdaad van internist Pim Kolff tijdens de Tweede Wereldoorlog op hun conto geschreven kan worden.

Dat stelt auteur en biograaf Herman Broers naar aanleiding van een commercial van het Rode Kruis die onder meer op Facebook en YouTube is geplaatst. In de video treedt een acteur op als internist Pim Kolff in functie van het Rode Kruis. Hij vertelt de kijker hoe hij in 1944 ruim 800 Rotterdammers van de dood heeft gered. De acteur legt aan een gezonde Rotterdamse man uit dat hij mogelijk uit handen van de Duitsers kan blijven als hij zich ziek laat verklaren.

De verzetsdaad van Kolff is gebaseerd op ware feiten, maar hij deed dit volgens Broers niet namens het Rode Kruis. „Ik vind dat het Rode Kruis zichzelf te veel eer toeschrijft”, aldus Broers. „Kolff ondernam de reddingsactie op persoonlijke titel. Toevallig was hij ook arts bij het Rode Kruis.” Volgens Broers heeft de video enkel tot doel dat de hulporganisatie zichzelf ermee promoot, daar het Rode Kruis in de Tweede Wereldoorlog „geen poot uitstak naar joden en mensen op transport.”

In november 1944 meerden twaalf boten aan in Kampen met aan boord 10.500 mannen uit Rotterdam die tijdens razzia’s opgepakt waren en op transport zouden worden gezet om arbeid te verrichten voor de Nazi’s in Duitsland. De boten maakten een tussenstop in Kampen. Kolff, uitvinder van de kunstnier, nam destijds een belangrijke positie in binnen de Kampense Rode Kruis-afdeling.

Hij bedacht dat hij de Rotterdammers kon redden door hen ziek te laten verklaren. Zo kon hij ze van boord halen en onder zijn hoede nemen. Twaalfhonderd ‘zieken’ liet hij onderbrengen in diverse noodhospitalen. Ruim achthonderd van hen ontsnapten op die manier aan de Duitse bezetter. Broers: „Ik denk dat Pim Kolff zelf grote moeite zou hebben gehad met dit twee minuten durende promotiefilmpje. Aandacht voor zijn rol is terecht, maar de manier waarop, daar heb ik grote moeite mee.”

Ook in het vorig jaar verschenen jubileumboek Hier om te helpen – 150 jaar Nederlandse Rode Kruis wordt Kolff opgevoerd als held in naam van het Rode Kruis. Eind 2017 concludeerde het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) dat het hoofdbestuur van het Rode Kruis zijn belangrijkste taak verzaakt heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het kwam niet op voor de meest kwetsbaren en voerde volgzaam anti-joodse maatregelen uit.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
jan thomas
6 jaren geleden

Wel slordig van rtv oost: „geen poot uitstak naar joden en mensen op transport.”
Alsof joden geen mensen zijn (beste mensen, dames ook….)