Een medewerker van de Belgische kerncentrale in Tihange heeft twee weken geleden een fout gemaakt tijdens het controleren van de werking van een koelinstallatie.

Op 25 april werd tijdens een test een onregelmatigheid vastgesteld bij de aansturing van twee veiligheidspompen van reactor 2 van de kerncentrale Tihange in België. De pompen zorgen ervoor dat de kernreactor wordt gekoeld bij een ernstig ongeluk. Voor de zekerheid keek een medewerker of de pompen die als back-up dienen mogelijk dezelfde problemen hadden en checkte de aansluiting. Tijdens deze test moesten de pompen voor korte tijd worden uitgeschakeld en losgekoppeld.

Na de test had de medewerker moeten controleren of de pompen weer goed waren opgestart. Dat deed de medewerker niet waardoor urenlang onduidelijk is geweest of de pompen hun functie wel adequaat uit konden voeren. Deze blunder werd pas de volgende ochtend ontdekt. Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) meldt vandaag, twee weken na het voorval, dat de pompen hebben gewerkt na het inschakelen.

De sterk verouderde kerncentrales in Tihange en Doel liggen al jaren onder vuur vanwege een waslijst aan vertoonde gebreken en incidenten. Vorige week nog ontstond er een ernstig lek in een reactor van Doel. Naast inwoners van België protesteren ook Nederlanders en Duitsers tegen de reactoren en eisen sluiting. Onder het mom van een dreigend tekort aan energie heeft de Belgische overheid echter besloten de levensduur van Tihange en Doel tot 2025 te verlengen. Ontstane gebreken worden met lapmiddelen hersteld.

Komende donderdag grijpen tegenstanders van Tihange en Doel het bezoek van de Franse president Macron een Aken aan om te protesteren. De Franse Staat bezit 27 procent van de aandelen van energieproducent Engie, eigenaar van de Belgische kerncentrales. Diverse actiegroepen zeggen Macron er op te willen wijzen dat hij een groot aandeel kan hebben in het stil leggen van de verouderde ‘scheurtjesreactoren’. De demonstranten verzamelen op 10 mei om half tien uur bij het Welthaus in Aken.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties