‘Macron, maak Europa vrij van kernenergie’

Naar schatting 1.500 betogers hebben donderdag tijdens een bezoek van de Franse president Macron aan Aken luidruchtig voor sluiting van Belgische kerncentrales geprotesteerd.

De Franse staat bezit 27 procent van de aandelen van energieproducent Engie, eigenaar van de omstreden en als onveilig bestempelde Belgische kerncentrales in Doel en Tihange. De betogers riepen met toeters, vlaggen en protestborden op de Markt in het Duitse Aken de Franse president Macron op zich in te zetten voor het stilleggen van de ‘scheurtjesreactoren’ Tihange 2 en Doel 3.

Macron bezocht Aken om de zogenoemde Karlspreis (Karel de Grote) in ontvangst te nemen waarmee personen en organisaties geëerd worden die zich in Europa, en vooral voor de Europese eenheid, hebben ingezet. Tijdens de uitreiking van de prijs in het Akense stadhuis maakten de demonstranten op de naburige Markt veel kabaal en riepen ze leuzen. Het kan niet anders of Macron moet die gehoord hebben.

In een open brief van IPPNW (International Physicians for the Prevention of Nuclear War) roepen artsen Macron op zo snel mogelijk de kerncentrales van Tihange 2 en Doel 3 te laten uitschakelen vanwege de gevaren. Greenpeace Duitsland greep de gelegenheid aan met de oproep aan Macron om Europa kernenergie-vrij te maken.

Energieproducent EDF, die 58 Franse kernreactoren exploiteert, is voor 85 procent in handen van de Franse staat. De Franse kerncentrales Gravelines (nabij België), Chooz (nabij België en Luxemburg), Cattenom (nabij Luxemburg en Duitsland), Fessenheim (nabij Duitsland en Zwitserland) en Bugey (nabij Zwitserland) zijn eveneens omstreden.

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*