Met de oprichting van het Landelijk Bewonersberaad Luchtvaart (LBBL) willen gedupeerde omwonenden van een zestal vliegvelden onder meer dat luchtvaartmaatschappijen hun CO2-uitstoot terugdringen.

De LBBL wordt gevormd door bewonersverenigingen rond Schiphol, Rotterdam The Hague Airport, Lelystad Airport, Maastricht Aachen Airport, Eindhoven Airport en Groningen Airport Eelde. Gezamenlijk roepen ze het kabinet op prioriteit te geven aan de gezondheid van mensen, het milieu en het klimaat. Vandaag debatteert de Tweede Kamer over Schiphol en Lelystad Airport met de ministers Hoekstra (Financiën) en Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur).

Het LBBL wil dat luchtvaartmaatschappijen, net als alle ondernemingen in Nederland, hun CO2-uitstoot terugdringen. Verder dient op vliegtickets en vliegtuigbrandstof met spoed dezelfde belastingen geheven te worden als bij andere vormen van vervoer, zoals trein, bus en auto. Daarnaast moeten in het kader van de internationale bereikbaarheid comfortabele treinverbindingen tegen concurrerende prijzen een prominente plaats krijgen, zodat veel korte Europese vluchten kunnen komen te vervallen.

Het alsmaar toenemende vliegverkeer op Schiphol veroorzaakt ernstige geluidshinder en luchtvervuiling. Veiligheidsrisico’s nemen toe. Het verplaatsen van vakantievluchten naar Lelystad stuit in zes provincies op verzet vanwege het lange laagvliegen. Ook voor uitbreiding van het aantal vluchten op de luchthaven in Rotterdam is geen draagvlak; als gevolg van het uitdijende Schipholverkeer wordt daar steeds meer over woonwijken gevlogen.

In het zuiden van het land hebben omwonenden van Eindhoven Airport in de afgelopen jaren al een grote uitbreiding te verduren gekregen. ‘Zij willen zeker geen verdere toename van de geluidhinder en de luchtverontreiniging’, aldus het LBBL. Ook rond vliegveld Beek zijn grote groepen mensen in het geweer gekomen vanwege de overlast van vrachtvliegtuigen die niet alleen henzelf, maar ook het toerisme in het Limburgse Heuvelland raken. Tot slot zitten de bewoners rondom de Drents/Groningse luchthaven in Eelde evenmin op groei te wachten.

Om aan de zorgen uiting te geven en op te roepen tot een ander beleid, houdt het LBBL in samenwerking met milieuorganisaties op zaterdag 23 juni een Landelijk Protest Luchtvaartgroei in steden verspreid door het land. Na het zomerreces zullen de verenigde bewonersgroepen eisen en voorstellen presenteren aan regering en parlement.

Naast het LBBL hebben diverse milieuorganisaties de handen ineen geslagen. Middels een online-petitie roepen ook zij het kabinet op om btw of klimaatbelasting op vliegtickets te heffen en een accijnsregeling in te stellen voor kerosine. ‘In de officiële milieurapporten wordt een groot deel van de vervuiling niet meegerekend. Naar alternatieven zoals trein- en busverbindingen wordt niet gekeken. Schiphol breekt afspraken met omwonenden en protest wordt weggewuifd.’

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties