Naar aanleiding van twee recente geweldsincidenten overweegt Staatsbosbeheer BOA-boswachters, naast de wapenstok en handboeien, ook uit te rusten met pepperspray.

Bij het woord boswachter denk je aan een vriendelijke man of vrouw die in een groen uniform toezicht houdt op de rust in een natuurgebied. Maar er zijn ook zo’n 110 BOA-boswachters (Buitengewoon Opsporingsambtenaar) die sinds 2016 met handboeien en een C2000-portofoons zijn uitgerust. Maar Staatsbosbeheer wil verder. Momenteel realiseert Justitie de uitbreiding met de wapenstok. Over de toevoeging van een busje pepperspray wordt nog vergaderd, maar zal niet lang op zich laten wachten.

Want afgelopen zaterdag heeft een BOA-boswachter van Staatsbosbeheer een gebroken neus opgelopen tijdens zijn surveillance in recreatieschap IJsselmonde in Zuid-Holland. De mishandeling vond plaats toen hij en zijn collega enkele jongeren aanspraken. ‘Zij maakten deel uit van een groep van 20-25 man/vrouw met quad en scooters die een groot kampvuur had gemaakt in een alleen voor wandelaars toegankelijk natuurgebied’, aldus Staatsbosbeheer.

‘Een deel van de groep zei toe het vuur te gaan doven, maar enkele jongeren probeerden weg te komen’, meldt Staatsbosbeheer. ‘Toen de twee boswachters dat probeerden te verhinderen, werd één van hen twee keer hard op zijn hoofd geslagen. Daarbij is zijn neus gebroken. De politie was snel ter plaatse en kon twee verdachten aanhouden.’ De natuurbeheersorganisatie spreekt van ‘het tweede ernstige incident in korte tijd’ (gebroken enkel).

Vorig jaar heeft Staatsbosbeheer ruim 70 meldingen van agressie en geweld geregistreerd, waarvan twee fysiek. Dit jaar zou al drie maal fysiek geweld tegen BOA-boswachters zijn gebruikt. Niet goed te praten, shit happens, maar sporadisch voorkomend fysiek geweld mag nooit een reden zijn om al die BOA-boswachters uit te rusten met geweldsmiddelen. Een boswachter is geen politieagent, en het werkt veelal averechts.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jean
5 jaren geleden

Het lijkt me bij uitstek wenselijk dat BOA’s die solo de veiligheid moeten handhaven worden uitgerust met voldoende middelen om zichzelf te beschermen bij de uitvoering van hun taak.

Bromsnor
5 jaren geleden
Antwoord aan  Jean

Verklaar u nader.

Jean
5 jaren geleden
Antwoord aan  Bromsnor

Als je kunt lezen lijkt me dat niet nodig. Mijn stelling was behoorlijk eenduidig. Prettige dag gewenst!