De overheid laat volgende week een Boeing 737-800 boven een zevental provincies laagvliegen om zo ‘de geluidshinder te beleven’. Tegenstanders van uitbreiding vliegveld Lelystad lachen erom.

Een Boeing 737-800 van Transavia vliegt volgende week woensdag tussen 15.30 uur en 21.30 uur over Flevoland, Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland, Noord-Holland en Utrecht. Het ministerie van Infrastructuur heeft deze zogenoemde Belevingsvlucht georganiseerd om bewoners van deze provincies te laten horen hoeveel geluid vliegtuigen gaan veroorzaken als vanaf 2020 vakantievluchten vertrekken vanaf Lelystad Airport.

„Het heeft even flink geschuurd voordat de glans bovenkwam, maar persoonlijk ben ik tevreden met de afspraken die we met het ministerie hebben gemaakt”, vertelt Steffen Hofstra uit Wilsum, één van de veertien leden uit de regiegroep Belevingsvlucht die is samengesteld uit omwonenden, geluidsexperts en ambtenaren van Luchtverkeersleiding Nederland en het ministerie van infrastructuur en waterstaat.

Onder de vliegroutes wordt een vijftiental meetpunten geplaatst verspreid over verschillende provincies die het geluid registreren, onder meer tussen Zwolle en Kampen, bij Klarenbeek, Zeewolde en Wezep. Soms is er sprake van overlap en worden routes twee keer gevlogen. Dat gebeurt op de minimale hoogtes. Voor grote delen van de route betekent dat 6.000 voet, circa 1.800 meter. Boven Flevoland wordt lager gevlogen, op 600 meter.

Maar het betreft hier een eenmalige vlucht zonder passagiers en bagage die ook nog eens opstijgt vanaf Schiphol. Actiegroepen Hoog Overijssel en Red de Veluwe zijn dan ook zeer kritisch over de Belevingsvlucht. „Ik zie het helemaal niet zitten”, zegt voorzitter Jan Rooijakkers van Hoog Overijssel. „Het is eerder een leuke attractie, zo van: ‘goh wat leuk er komt een vliegtuig over’. Maar het is heel wat anders wanneer je straks rustig in je tuin zit en er passeert iedere tien minuten een vliegtuig.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

[…] van Deurne. Niets is minder waar als u deze blog regelmatig leest… Een artikel van de webzine Ravage van 23 mei 2018: “De overheid laat volgende week een Boeing 737-800 boven een zevental […]