Vorige week zouden beveiligers van het Turks consulaat in Rotterdam en Koerdische man met stokslagen bewerkt en pepperspray in zijn gezicht hebben gespoten.

Het voorval vond dinsdag 29 mei plaats. Zondag verspreidde nota bene de BBC foto’s van de verwondingen op zijn rug inclusief het doktersverslag op internet. Tegen de dokter verklaarde de 35-jarige Erdal Akbaba dat hij na onenigheid door beveiligers met een stok in elkaar is geslagen waarbij tevens een bijtende stof, mogelijk pepperspray, in zijn ogen werd gespoten.

Akbaba vertelde aan de verslaggever van de BBC dat hij eerder al naar het Turks consulaat was gegaan om zijn pasgeboren dochter te laten registreren. Dat lukte niet vanwege een computerstoring. Een week later, vorige week dinsdag dus, zou hij met zijn vrouw en twee kinderen terug zijn gegaan naar het consulaat. Na zo’n vier uur wachten bleek er nog steeds een fout in het systeem aanwezig te zijn.

Akbaba was het beu. Op het moment dat hij zijn documenten terug wilde pakken, kreeg hij een woordenwisseling met de dienstdoende medewerker van het consulaat. Die schakelde vier beveiligers in die het letterlijk met Akbaba aan de stok kregen. Zijn vrouw schakelde daarop de politie en de GGD in. Volgens Akbaba zouden de hulpverleners hem hebben gezegd dat hij, gezien de hoeveelheid pepperspray in zijn ogen, wel blind had kunnen worden als hij niet op tijd was geholpen.

Burgemeester Aboutaleb verklaarde vorige week al dat beveiligers van het Turks consulaat in Rotterdam geen pepperspray mogen gebruiken omdat ze daar geen vergunning voor hebben. Hij noemde het incident een „ernstige zaak”, meldt RTV Rijnmond, edoch politieonderzoek binnen het consulaat, een van de vele internationale voorposten van de Turkse dictator Erdogan, is niet mogelijk vanwege de diplomatieke status.

Naar aanleiding van het geweldsdelict vroeg Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam, samen met VVD en CDA en debat aan in de gemeenteraad. De partijen maken zich, klaarblijkelijk in tegenstelling tot de ‘linkse’ partijen, zorgen over spanningen binnen de lokale Turkse gemeenschap. „Dit kun je niet afdoen als incident, want het staat in een breder kader. Daarom is een vinger aan de pols hier op zijn plaats”, zei Pascal Lansink van de VVD.

Stephan van Baarle (Denk) reageerde fel op de drie partijen: „U koppelt een incident in het consulaat aan een ‘stammenstrijd’. Dat noem ik sensatiepolitiek.” Uiteindelijk is volgens de burgemeester de consul verantwoordelijk voor het handelen van zijn personeel. De politie en het Openbaar Ministerie onderzoeken het incident en zullen hierover aan het ministerie van Buitenlandse Zaken rapporteren.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Melih Saglam
6 jaren geleden

Tijdens het incident was ik er ook en heb geprobeerd persoon tegen te houden. Het 1. Incident heeft rond 12:00 plaats gevonden. Consulaat gaat 09:00 open. Hoe kan hij 4 uur lang wachten?
2. Niemand weet dat hij een kurd is dus deze incident gaat gewoon over een Turk.
3. Rond 10:30 was er ook een andere baby ingeschreven en de storing in het systeem begon rond 11:15 want wij hebben ook die dag onze zaak kunnen regelen.
4. Het is een Turkse grondgebied waar de Nederlandse overheid niks over heeft te zeggen bij zo een incident.
5. Het klopt dat er pepperspray is gebruikt want persoon was erg agressief en schelde de beveiligingen helemaal kapot. ingrijping bij deze incident had echter alleen fysieke moeten zijn en niet met pepperspray.
6. Ik heb de telefoonlijn van de minister van buitenlandse zaken gebeld om hiervan een klacht in te dienen. Zij hebben accuut actie genomen en de beveiliger is tot de onderzoek is voldaan uit dienst gezet. Want ik ben ook van mening dat een pepperspray een te snelle actie was. Ook moeten zij aan andere medemensens veiligheid denken en dit echt als een van de laatste optie gebruiken.
7. Hoe komen jullie erbij dat President Erdoğan die met meer dan %50 (%51.6) stemmen is gekozen dat hij een dictatuur is. Hij heeft minder macht dan een president in Amerika of Frankrijk. En hij heeft ervoor gezorgd dat de president wordt gekozen door de bevolking.
8. GRAAG ZIE IK DAT JULLIE ECHT ONPARTIJDIG ZIJN EN EEN REACTIE TURUG OM WEL EEN EERLIJKE INFORMATIE TE VERSPREIDEN OVER DEZE INCIDENT. WANT IK WAS ER OOK BIJ.