Tentoonstelling verzetsgroep Weiße Rose

Op 18 februari 1943 wierp de jonge studente Sophie Scholl vanaf de balustrade van haar universiteit in München een handvol anti-oorlogspamfletten de trap af. Ze werd daarbij gezien door een conciërge die lid was van de NSDAP, de nazi-partij van Hitler. Nog diezelfde dag werden de leden van de geweldloze verzetsgroep Weiße Rose opgepakt. Die bestond onder meer uit Sophie Scholl, haar broer Hans en Christoph Probst. Eerder hadden ze al flyers over de post verzonden. Het waren allen oproepen tot vrijheid.

Geïnspireerd door hun christelijke Lutherse achtergrond had Hans Scholl afstand genomen van de Hitlerjugend en zus Sophie van de Bund Deutscher Mädel. Ze slaagden erin hun pamfletten zes maal te verspreiden. Hun protest trof het naziregime op een zwak moment. Februari 1943 ging een heel Duits leger verloren bij Stalingrad. Ook in Afrika keerden toen de kansen. Vier dagen nadat de zes leden van de verzetsgroep waren opgepakt, werden ze – na een korte rechtszaak voor de tierende rechter Roland Freisler – ter dood veroordeeld en later onthoofd.

In samenwerking met het Vredesmuseum Gouda vindt, 75 jaar na de onthoofding van de zes verzetsstrijders, tot eind augustus in de Keyserkerk, Middenweg 146 in Middenbeemster (Noord-Holland), een kleine tentoonstelling plaats over de Weiße Rose. Het materiaal, indrukwekkende en knallende zwart-wit foto’s, is in bruikleen van de Friedensbibliothek/Antikriegsmuseum in Berlijn. Een brochure met vertaling van de Duitse tekst is beschikbaar.

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*