‘Toppie Trump!’

Komende week praten Donald Trump en Kim Jong-un over de denuclearisatie van Noord-Korea. Maar de Verenigde Naties (VN) en ngo’s willen dat ook de mensenrechtensituatie ter sprake komt.

Op dinsdag 12 juni komen de Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim bijeen in het Capella Hotel op het eiland Sentosa in het zuidelijke puntje van Singapore. De Noord-Koreaanse leider kondigde op 1 januari van dit jaar aan dat hij de spanningen tussen zijn land en Zuid-Korea wil verlichten. Noord-Korea toont bereidheid om denuclearisatie te overwegen als hun nationale veiligheid kan worden gegarandeerd.

Belangrijke Amerikaanse doelstellingen voor de nabije toekomst zijn het verzekeren van de opschorting van tests in Noord-Korea, beëindiging van de productie van splijtstoffen en het bespreken van maatregelen om de spanningen op het schiereiland verder te verminderen. Een derde doelstelling, de vrijlating van drie Amerikaanse gevangenen, is inmiddels behaald. Ze werden op 9 mei naar de VS gevlogen.

Alsof de te bespreken doelstellingen al niet genoeg zijn voor dit moment wil de speciale VN-rapporteur voor de mensenrechten in Noord-Korea, Tomás Ojea Quintana, dat Trump ook de mensenrechten op tafel legt. „Anders zal er geen sprake zijn van een duurzame overeenkomst”, aldus Quintana. „Ik denk niet dat een dialoog over mensenrechten de openingsgesprekken over de denuclearisatie zal ondermijnen.”

In een open brief hebben meer dan driehonderd niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) Noord-Korea opgeroepen om het regime te hervormen. Mensenrechtenorganisaties als Human Rights Watch en Amnesty International vragen Kim Jong-un om de aanbevelingen van de VN te omarmen, het systeem in overeenstemming te brengen met het internationale mensenrecht, misbruiken, afzondering en opsluiting te beëindigen en humanitaire hulp toe te laten voor zij die dat nodig hebben.

Noord-Korea heeft al verschillende mensenrechtenverdragen ondertekend en geratificeerd maar het land blijft een van de meest repressieve en autoritaire regimes ter wereld. De VN rapporteerde in 2014 over systematische grove schendingen van de mensenrechten door de overheid, waaronder dwangarbeid, slavernij, foltering en opsluiting. Naar schatting zitten 120.000 mensen als politiek gevangene in kampen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lololo
6 jaren geleden

Uhm…. Kim bespreek denuclearisatie en mensenrechten met Trump!
Wie is Trump als grootste partij die het non-proloferatievedsraag aan zijn laars lapt voor iemand om deze bespreking te voeren?
Wat is het statement of de meerwaarde van dit artikel?

Guinevere
6 jaren geleden

Hoop? Of ziet u liever kernraketten over en weer…

Pieter
6 jaren geleden
Antwoord aan  Guinevere

Trump moet gewoon als eerste op de knop drukken. Koreaans gevaar geneutraliseerd.

Lololo
6 jaren geleden

Bedoelt u dat het statemenr van dit artikel hoop is?
Dat vind ik echt beangstigend als we onze hoop gaan vestigen op Trump. Groot mensenrechtenschender en grootste nucleaire grootmacht ter wereld (en ‘schender’ van het non proliferatieverdrag). Ik ken Ravage als kritisch, vandaar mijn verbazing over dit artikel.

Guinevere
6 jaren geleden
Antwoord aan  Lololo

Nee, Obama en Clinton hebben het goed gedaan ten aanzien van Noord-Korea, wat wilt u nou? De VS is de VS, presidenten zijn passanten. In bovenstaand bericht is de insteek dat Trump ook de mensenrechten ter sprake moet brengen, wat is daar verkeerd aan? Hoe denkt u de situatie in Noord-Korea te verbeteren?