In de aanloop van het WK Voetbal hebben het Duits elftal en de fans te kampen met een fikse rel. Aanleiding is een fotosessie van twee spelers van Turkse komaf met Erdogan.

Op het slechtst mogelijke moment hebben twee voetballers van het Duitse nationale elftal hun politieke steun uitgesproken voor de Turkse dictator Erdogan. Mesut Özil en Ilkay Gündogan, middenvelders van respectievelijk Arsenal en Manchester City, hebben Turkse roots maar spelen inmiddels voor het Duits elftal. Althans, ze zijn geselecteerd voor het WK dat donderdag van start gaat, maar of ze daadwerkelijk aan spelen toekomen, is nog maar de vraag.

Gündogan werd vrijdag door het publiek luid uitgefloten in het oefenduel met Saoedi-Arabië. Özil kwam er beter vanaf want die bleef aan de kant wegens een blessure. De spelers hebben het helemaal verbruid bij de fans nadat ze vorige maand met Erdogan voorafgaand aan een etentje in Londen op de foto gingen. Gündogan had zelfs mooie woorden voor de dictator op zijn shirt geschreven: ‘Voor mijn vereerde president’. De foto werd door de ultranationalistische zuiveringspartij AKP op sociale media gedeeld. Op 24 juni vinden verkiezingen plaats in Turkije.

Volgens Duitse media is de actie tenenkrommend, want voetballers dienen politiek en sport gescheiden te houden. „Voor Duitsland spelen, voor Turkije strijden”, kopt de populaire krant Bild. Nogal wat Duitse prominenten spreken zich uit tegen de actie. Ook voorzitter Reinhard Grindel van de Duitse voetbalbond veroordeelt de keuze van Özil en Gündogan. „Het is niet goed dat onze spelers zich voor een politieke campagne laten misbruiken”, aldus Grindel.

Gündogan kwam onlangs met een lullige verklaring, mede opgesteld namens Özil, waarin hij onder andere schreef dat ‘het niet onze intentie was om een politiek statement te maken met deze foto. We hebben dit uit beleefdheid gedaan en ook uit respect richting onze Turkse roots en die van andere Duitse burgers.’ Volgens bondscoach Löw is daarmee de kous af. „Ik vraag me af wat Gündogan nog meer kan doen dan dit”, reageerde Löw bij de televisiezender ARD.

Volgens oud-international Christian Ziege hangt de onrust al weken als een donkere wolk boven Die Mannschaft. „Als voetballer besef je dat dit niet alleen het probleem van Gündogan en Özil is, maar dat ook het team er zich mee bezighoudt”, aldus Ziege. „Je kan nu niet een van hen laten spelen zonder succes op het WK in gevaar te brengen. Als je je dat niet kunt permitteren, ga je met twee spelers minder naar het WK.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties