De Presidentiële Garde van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), een militaire elite-eenheid die een belangrijke rol speelt in de oorlog in Jemen, neemt komende week deel aan een training in Vught.

De militaire training, genaamd het Non-Conventional Threat Europe (NCT Europe) evenement in Vught, vindt van 3 t/m 5 juli plaats in de Van Brederodekazerne in het Brabantse Vught. NCT Europe, dat zich richt op trainingen in het kader van het reageren op het beschermen tegen het gebruik van chemische, biologische, radiologische en nucleaire wapens, wordt georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse krijgsmacht.

De antimilitaristische onderzoeks-/actiegroep Stop Wapenhandel vindt het ‘onbegrijpelijk dat een legereenheid, die deelneemt aan een oorlog waarin mensenrechten op grove wijze geschonden worden, in Nederland welkom is voor een militaire training.’ De Presidentiële Garde van de VAE is de leidende eenheid in de oorlog die de Emiraten voeren in Jemen als onderdeel van een door Saoedi-Arabië geleide coalitie.

Volgens de VN en mensenrechtenorganisaties pleegt deze coalitie op grote schaal oorlogsmisdaden, onder meer door het bombarderen van ziekenhuizen. De humanitaire situatie voor de burgers in Jemen is rampzalig, mede door een zeeblokkade die ertoe leidt dat eerste levensbehoeften en hulpgoederen het land niet kunnen bereiken. Oxfam-Novib waarschuwde eerder deze maand nog dat miljoenen mensen in Jemen bedreigd worden door voedseltekorten en besmettelijke ziekten.

De oorlog kostte inmiddels meer dan 10.000 mensen, voornamelijk gewone burgers, het leven. Om deze reden voert de Nederlandse regering een terughoudend wapenexportbeleid voor landen die betrokken zijn bij de oorlog in Jemen. ‘Een serieus terughoudend beleid zou ook van toepassing moeten zijn op training van militairen die een belangrijke rol spelen in deze oorlog’, aldus Stop Wapenhandel.

Het evenement wordt geopend door Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, luitenant-generaal Van Griensven. Naast trainingen en lezingen vindt er een beurs plaats waaraan diverse militaire en veiligheidsbedrijven deelnemen. De organisatie van NCT Europe ligt in handen van het Leidse IB Consultancy dat hierbij samenwerkt met Defensie.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties