NRC-columnist Tommy Wieringa heeft zich de woede op de hals gehaald door tijdens het VNG-jaarcongres te zeggen dat de aanslag op de redactie van De Telegraaf eerder had moeten gebeuren.

Op de vraag van schnabbelaar presentator Twan Huys, boegbeeld van de NPO, wat Wieringa vindt van de aanslag dinsdagnacht op het kantoor van De Telegraaf, antwoordde hij dat „het tijd werd.” Huys begon vervolgens schamper te lachen, terwijl een aanzienlijk deel van de aanwezige PvdA/D66 burgemeesters op het jaarcongres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in Maastricht applaudisseerde en lag krom van het lachen.

Huys zei hierop: „Ja, ik zie mezelf nu in een liveprogramma op televisie en wat moet je dan terugzeggen tegen iemand? En Panorama vorige week, geldt daar hetzelfde voor?” Wieringa: „Geldt hetzelfde voor, ja, geldt hetzelfde voor.” De zaal begon opnieuw te bulderen van het lachen. […] Wieringa: „Ik heb ook voorgesteld: laat nou meer fragmenten zien, dat is beter dan een gesprek.” Huys: „Nou, dit gesprek is niks mis mee, volgens mij. Althans, wat jij zegt.”

De misplaatste ‘grap’ heeft tot de nodige verontwaardigde reacties geleid. RTL-journalist Geert Gordijn: ‘Als dit een grap was, mag iemand hem uitleggen. Als het serieus was, is er geen uitleg voor.’ ‘Hoe goed je bent als journalist, wordt bepaald op de momenten die er toe doen. Gisteren was zo’n moment’, schrijft oud-NPO1 baas Ton F. van Dijk over Huys op zijn blog. Telegraaf-journalist Wierd Duk: ‘Goh, hoe solidair ook van Twan, dat hij ‘niet weet wat hij terug moet zeggen’.’

‘Lachen om een aanslag op journalisten. Ik begrijp niet dat je dit over je lippen krijgt’, aldus hoofdredacteur Ib Haarsma van RTV Rijnmond. De adjunct-hoofdredacteur van opinieblog OpinieZ roept zelfs op abonnementen van het NRC, waar Wieringa columns voor schrijft, op te zeggen vanwege de rel. Ook Jan Dijkgraaf, oud-hoofdredacteur van Metro en HP De Tijd, heeft zich geërgerd. „Wat vindt de VNG van het applaus voor Wieringa?”, vroeg hij zich af.

Het antwoord op die vraag komt van een woordvoerder van de VNG, die bevestigt dat de aanslag geen onderwerp is om over te lachen: „Achteraf kun je stellen: dit is niet gepast.” Ook de Wethoudersvereniging hekelt de reactie van de aanwezige politici. „De steunbetuigingen uit de zaal lijken mij een verkeerde reactie”, stelt directeur Ton Roerig. „We zouden juist samen een front moeten vormen tegen dit soort geweld.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Guinevere
5 jaren geleden

Naar verluidt heeft de VARA Wieringa vandaag gepolst of hij de oudejaarsconference van 2019 wil verzorgen. Ze vinden hem nóg beter dan Marietje Huijbregts die dit jaar aan de beurt is.

ron
5 jaren geleden

Foute boel met Wieringa. Het schijnt dat hij zijn boeken heeft laten schrijven door Michel van Egmond, die van Gijp & co.

Pieter
5 jaren geleden
Anoniem
5 jaren geleden

Haha, en de GeenStijl humor is zeker “ludiek” 🙂