Door de groepswinst spelen de Rode Duivels hun eventuele kwartfinale van het WK niet op 11 juli. Die dag vieren de Vlamingen hun nationale feestdag in Brussel, terwijl er ook wordt gedemonstreerd tegen de NAVO.

De Belgische politie maakte zich de afgelopen dagen grote zorgen over de werkdruk indien het nationale voetbalelftal tweede zou worden in de groepsfase. Dat had betekend dat de Rode Duivels, na winst in de achtste finale, op woensdag 11 juli de kwartfinale hadden gespeeld. Op die dag wordt er betoogd tegen de NAVO-top in Brussel. Tevens is het de jaarlijkse Vlaamse feestdag met tal van evenementen, en een muziekfestival in het Waalse Dour.

De politievakbonden luidden de afgelopen dagen de alarmbel. „We zijn niet klaar voor zo’n dag”, zei Joey Dehaes van de politievakbond ACV tegen Het Laatste Nieuws. „We kampen al zo lang met onderbezetting. De citroen is al bijna verschrompeld en nu willen ze hem nog verder uitpersen. Daar is een limiet aan, hé. Ik wil het woord aanslag eigenlijk niet in de mond nemen, maar als er nu nog iets zou gebeuren, dan komen we écht in de problemen. Dan zullen er keuzes gemaakt moeten worden.”

En er was nog een probleem op 11 juli, een staking onder cipiers. „Daar hangt eigenlijk alles van af”, aldus Vincent Houssin van de politievakbond VSOA. „Die grote tv-schermen op straat veroorzaken in negen op de tien gevallen geen overlast. Er moeten wel wat veiligheidsmaatregelen genomen worden en we moeten al eens tussenbeide komen bij dronken amokmakers, maar meer is dat niet. De staking daarentegen slorpt enorm veel van onze capaciteit op.”

Een woordvoerder van de minister van Binnenlandse Zaken noemde de elfde juli „een oefening zonder weerga, een van de meest complexe (dagen) ooit.” De politie was bevreesd dat de halve finale op die dag menigtes op de been zou brengen en de winst of verlies op straat zullen (bot)vieren. Nu België donderdag van Engeland heeft gewonnen en groepswinnaar is, wordt de eventueel te bereiken kwartfinale op 10 juli gespeeld. De gendarmes maakten gisteren na afloop van België tegen Engeland dan ook een vreugdedansje.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties