De Kamercommissie Landsverdediging van het Belgische parlement pleit voor een preventief verbod van de inzet van killer robots, ofwel autonome wapensystemen.

Hiertoe is woensdag een resolutie aangenomen in de Kamer. Een preventief verbod houdt in dat het Belgische leger nooit killer robots zal gebruiken als wapen. Maar ook wapenproducenten mogen in België geen killer robots produceren. De resolutie behelst overigens geen verbod op het doen van onderzoek naar wapensystemen waarbij computers of kunstmatige intelligentie zonder de tussenkomst van de mens kunnen beslissen over leven en dood.

België is het eerste land ter wereld dat een dergelijk preventief verbod invoert. Israël, de VS, Groot-Brittannië, Rusland en Zuid-Korea lopen voorop bij de ontwikkeling van de autonome militaire robot en ook de onderzoeksbudgetten van China, Canada en Duitsland op dit terrein zijn gestegen. Autonome robots zijn aantrekkelijk omdat ze het aantal slachtoffers aan eigen zijde verminderen en zonder aansturing ook goedkoper zijn in gebruik.

Wereldwijd bestaan er al langer zorgen over de ontwikkeling van autonome wapensystemen. Zo hebben meer dan honderd ondernemers die zich bezighouden met kunstmatige intelligentie en robotica in augustus vorig jaar een open brief gestuurd aan de Verenigde Naties waarin ze oproepen de productie erven te verbieden. Hun voornaamste tegenargument is dat autonome wapens de drempel om te doden drastisch zullen verlagen of wegnemen en spreken dan ook van ‘de doos van Pandora’.

De Nederlandse overheid is vooralsnog voorstander van de inzet van automatische wapensystemen. Eind 2015 publiceerden de commissie Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) en Commissie van Advies inzake Volkenrechtelijke Vraagstukken (CAVV), op verzoek van de regering, een gezamenlijk adviesrapport over autonome wapensystemen. Dit rapport vormt tot en met 2020 het Nederlandse kabinetsstandpunt. De regering acht menselijke controle vooraf, dus voor de inzet van een automatisch wapen, voldoende.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties