‘Stop met smeken bij de staat. Stop met het organiseren van betogingen. Het leidt niet tot resultaat! Het is tijd voor directe actie: Blokkeer het speciesistische systeem!’ Met deze tekst bekritiseert 269 Libération Animale het werk van bovengrondse dierenwelzijnsorganisaties in België.

Tientallen activisten van de Franse beweging 269 Libération Animale zijn een slachthuis in het West-Vlaamse Tielt binnengevallen uit protest tegen de vleesindustrie.

Woensdagnacht even na vier uur drongen zo’n 70 dierenactivisten het slachthuis van Tielt binnen. Onder hen vooral leden van de Franse organisatie 269 Libération Animale en de Belgische organisatie Bite Back. De actievoerders wilden naar eigen zeggen ‘een individu bevrijden’ en namen symbolisch één varken mee. Vervolgens trokken ze naar wat zij ‘de gang des doods’ noemen, de gang tussen de hokken van de dieren en de plaats waar ze geslacht worden. Daar ketenden ze zich vast, zo is op Facebook te zien.

Enkele werknemers probeerden tevergeefs de ‘invasie’ te stoppen. De politie maakte anderhalf uur later een einde aan de actie. „We zijn begonnen met hen te onderhandelen, maar alles is rustig verlopen. Ze hebben geen geweld gebruikt”, aldus de chef van politiekorps Tielt. „We hebben hen uiteindelijk zélf los moeten maken aangezien ze dat zelf niet wilden doen.” De actievoerders riskeren verschillende aanklachten, waaronder diefstal met braak en eventuele bendevorming.

De activisten van de Franse dierenrechtenbeweging 269 Libération Animale zijn naar eigen zeggen al voor de derde keer op pad geweest om met een inval het werk in een slachterij te dwarsbomen. „We voeren actie uit protest tegen de vleesindustrie die dieren uitbuit en mishandelt”, zegt Romain Perdrizet van de actiegroep tegen persbureau Belga. „Eerder dit jaar slaagden we erin om vier dieren uit het slachthuis van Anderlecht te bevrijden.” Bevrijde dieren worden opgevangen in het dierenasiel van 269 Libération Animale.

269 Libération Animale is een Franse dierenrechtenorganisatie die ingaat tegen het ‘speciesisme’, een term die verwijst naar ‘discriminatie tussen de verschillende diersoorten’. Ze eisen radicale gelijkheid tussen mens en dier. Deelnemers van de actiegroep strijden voor ‘dierenbevrijding door offensief activisme middels directe actie en burgerlijke ongehoorzaamheid.’ Ze leveren ook forse kritiek op het werk van bovengrondse dierenrechtenclubs die ‘de vleesindustrie smeken’ om het dierenwelzijn te verbeteren.

Woordvoerders van dierenrechtenorganisaties GAIA en Animal Rights waren er vandaag dan ook als de kippen bij om de inval te bekritiseren. „Een actie in ware commandostijl”, zo omschrijft Michel Vandenbosch van GAIA de beelden van vanochtend. Hij voegt eraan toe dat het zijn stijl niet meer is. „Die fase zijn wij al lang voorbij. Wat ons interesseert, zijn maatschappelijke hervormingen. We hebben al bewezen dat we daartoe in staat zijn. We hebben Belgen bewust gemaakt van dierenrechten. En intussen staan die ook duidelijk op de politieke agenda.”

Nadine Lucas van de Belgische tak van Animal Rights is scherper. „Deze manier van werken haalt niks uit. Zo maak je mensen niet bewust van dierenleed. De varkens in kwestie worden uiteindelijk toch geslacht”, zegt Lucas. „En je zet mensen met zo’n actie ook niet aan om geen vlees meer te eten. Onze undercoverbeelden van vorig jaar hebben veel beter aangetoond hoe het eraan toe ging in het slachthuis.” Vandenbosch snapt de timing dan ook niet goed. „De actie lijkt geïnspireerd door wat er vorig jaar is aangeklaagd. Maar intussen zijn daar wel maatregelen getroffen.”

Animal Rights veroorzaakte vorig jaar ophef met undercoverbeelden van wantoestanden in het slachthuis van Tielt. Het slachthuis moest op aandrang van de minister van Dierenwelzijn een maand dicht. In de tussentijd werd een actieplan opgesteld om dierenmishandeling te vermijden. Zo kwamen er meer camera’s. Voor 269 Libération Animale slaat dit nergens op. ‘Een ‘schone dood’ onder videotoezicht is niet wat wij willen. Het is tijd om deze nutteloze slachtingen te beëindigen’, stellen ze op Facebook.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties