Animal Rights legde met een verborgen camera ernstig dierenleed vast op eendenfokkerijen. Plus Supermarkt haalt producten uit de schappen afkomstig van eendenslachter Tomassen Duck-To.

Een actievoerder van Animal Rights infiltreerde in februari en maart bij drie eendenfokkerijen via de vangploeg van MB Agriservice uit Elspeet. Hij moest samen met een team eenden ‘vangen’ en in kratten stoppen. Op de beelden, undercover gemaakt op fokkerijen in Dalfsen, Epe en Putten, is te zien hoe eenden aan hun nek worden gepakt en hardhandig in kratten worden gesmeten. De dieren worden vervolgens vervoerd naar andere stallen of naar eendenslachterij Tomassen Duck-To in Ermelo.

De beelden tonen aan dat de eenden met veel lawaai en kabaal worden opgejaagd en bij elkaar gedreven in een vangkraal. Er heerst complete paniek onder de dieren. Eenden die niet snel genoeg reageren worden de vangkraal ingeschopt of gegooid. Vervolgens gaat de vangploeg aan het werk. De eenden worden met handenvol tegelijk bij hun nek gepakt en hardhandig in kratten gesmeten. Eenden die niet geschikt zijn voor de slacht worden tegen de muur doodgeslagen of er wordt met het volle gewicht opgestaan.

Jaarlijks worden 8.5 miljoen eenden bij Tomassen Duck-To geslacht voor vlees, dons en veren. Het grootste deel van het vlees is bestemd voor de export. Een belangrijke Nederlandse afnemer van het eendenvlees is groothandelaar Hanos, maar ook Plus Supermarkt dat na het zien van de beelden de samenwerking met de slachterij per direct heeft beëindigd. De veren en het dons worden verwerkt in kussens en dekbedden van Auping, Ducky Dons en Swiss Sense en dragen het dierenwelzijnskeurmerk Responsible Down Standard (RDS).

De voedselautoriteit NVWA, die toezicht houdt op de pluimveehouderijen, noemt het gedrag bij de eendenfokkerijen ‘totaal niet acceptabel’ en spreekt van ‘heel nare beelden’. De drie bedrijven kunnen een bezoek verwachten van de toezichthouder. Vrijdag 6 juli om 13 uur organiseert Animal Rights een protestmanifestatie voor de ingang van Tomassen Duck-To aan de Fokko Kortlanglaan 116 in Ermelo.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties